2024. Június 13. csütörtök
A vegetáriánus étrendet folytatók nemcsak hatékonyabban adják le a felesleges kilókat a csupán alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztókhoz képest, hanem az anyagcseréjük is javul az izom zsírtartalmának csökkentésével – fogalmazta meg egy tanulmány, melyet a Journal of the American College of Nutrition című kiadványban közöltek.

„Az izom zsírtartalmának csökkentése javítja a glükóz és a lipid anyagcserét, így ez az eredmény különösen fontos lehet a metabolikus szindrómával vagy kettes típusú cukorbetegséggel együtt élő betegek számára” – magyarázta a kutatás vezetője, Dr. Hana Kahleová, a Physicians Committee for Responsible Medicine Clinical Research részlegének igazgatója.

Mivel kell hajat mosni a gyönyörű hajért? > > >  

A kutatásban 74 kettes típusú cukorbetegséggel élő beteg vett részt, akiket véletlenszerűen két részre osztottak: az egyik csoport a hagyományos diabetikus étrendet folytatta, míg a másik csoport vegetáriánus módon étkezett. A vegetáriánus étrend esetén a résztvevők zöldségeket, gyümölcsöket, gabona- és mogyoróféléket fogyasztottak, s az állati termékeket napi egy alacsony zsírtartalmú joghurtban maximalizálták. A diabetikus étrend során az European Association for the Study of Diabetes (EASD) által javasolt étkezést folytatták.

A fiatalság plusz egy titka > > >  

A vegetáriánus étrend kétszer hatékonyabbnak bizonyult a súlyvesztésben, így esetükben az átlagos fogyás 6,2 kg volt, míg a hagyományos étrendet folytatók 3,2 kilogrammot veszítettek átlagosan. Mindezek után a kutatócsoport MR segítségével elemezte a résztvevők zsírszövetében történt változásokat. Az eredmények szerint mindkét étrend hasonlóan csökkentette a bőr alatti zsírszövet mennyiségét, az izompólya alatti zsírszövet csak a vegetáriánus étrendet folytatóknál csökkent, míg az utóbbi csoportnál jelentősebben csökkent az izmon belüli zsír mennyisége a másik csoporthoz képest. Ezek fontos eredmények, ugyanis az izompólya alatti zsírszövet kettes típusú cukorbetegekben összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával, így csökkentése jótékony hatással bírhat a glükóz anyagcserére. Emellett az izmon belüli zsírszövet csökkenése javíthatja az izomerőt és a mozgékonyságot, mely különösen fontos idős cukorbetegek esetén.


Forrás: Medipress
2017. 07. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés