2024. Június 24. hétfő

A vegetáriánus étrend sötét oldala

vegetarianizmus, vegetáriánus
1 . oldal
Bizonyított jótékony egészségügyi hatásai ellenére a vegetáriánus étrend egyeseknél táplálkozási zavarokat fedhet el, sokan ugyanis nem a húsmentesség, hanem a fogyás lehetősége miatt favorizálják a vegetarianizmust – derül ki a Journal of the American Dietetic Association áprilisi számából.

A cikk szerint kétszer annyi vegetáriánus tinédzser és csaknem kétszer annyi fiatal felnőtt alkalmazott egészségtelen módszereket testsúlya kordában tartása érdekében, mint nem vegetáriánus társaik. Ilyen egészségtelen módszer például a diétás tabletta, a hashajtók és vízhajtók szedése, valamint az önhánytatás.

vegetáriánus, vegetarianizmus

Dr. David L. Katz, a Yale orvosi karának Prevenciós Kutatóközpontjának igazgatója szerint nem a vegetarianizmus idézi elő a problémákat, hanem éppen fordítva. A serdülők folyamatosan súlyproblémákkal küszködnek, és egyéb kevésbé egészséges módszerek közt a vegetarianizmust is a súlycsökkentésre használják fel. Önmagában a vegetáriánus étrend nem feltétlenül káros, ám ha a tinédzser maga választja a húsmentes táplálkozást, nem árt utánaérdeklődni a valódi okoknak. A vegetáriánus fiatalok körében ritkább volt az elhízás, és valószínűleg a vérnyomás és koleszterinértékek is jobbak lehettek, mint a mindenevőknél – állítja Katz.

A kutatást vezető Ramona Robinson-O’Brien, a Szent János Egyetem és a Szent Benedek Főiskola Táplálkozástani Intézetének adjunktusa egyetértett Katz-cal. A szakember szerint a mai vegetáriánusokra elsősorban a nagy evészetek veszélye leselkedik, korábban jobban kellett tartani a kirívóan egészségtelen súlycsökkentő magatartástól.

A kutatásba bevont fiatalokat két korcsoportra (15-18 évesek és 19-23 évesek), valamint három osztályba (néhai és mostani vegetáriánusok, valamint nem vegetáriánusok) osztották. Rákérdeztek az evészetekre, arra, hogy éreztek-e kontrollvesztést az étkezési szokások tekintetében, valamint hogy alkalmaztak-e valamilyen extrém súlycsökkentő módszert.

A nem vegetáriánusok 10 százalékával szemben a valaha vegetáriánus tizenévesek 21 százaléka állította, hogy alkalmazott kirívó súlycsökkentő módszert. A fiatal felnőtteknél még magasabb volt az arány: ugyanerre a kérdésre a jelenleg vegetáriánusok 16 százaléka, a régi vegetáriánusok 27 százaléka és a nem vegetáriánusok 15 százaléka válaszolt igennel.

A nagy evészet és a kontrollvesztés a leginkább a jelenleg is vegetáriánusokra volt jellemző (21%), legkevésbé a húst is evőkre (4%). A 19-23 évesek körében 18 és 5 százalék volt az arány. Ebben a korosztályban a vegetáriánusok között ritkább volt az elhízás, mint a nem vegetáriánusoknál. Ilyen összefüggést a tizenévesek esetében nem sikerült kimutatni.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés