2024. Július 25. csütörtök
Vakbélgyulladás gyanúja esetén nincs mindig egyszerű dolguk az orvosoknak, a jövőben azonban ez megváltozhat: egyszerű vizeletvizsgálat segítségével állapíthatják majd meg a betegséget,közölték amerikai kutatók.

A vakbélgyulladás a gyerekkori sebészeti beavatkozások leggyakoribb oka, diagnózisa azonban nem egyszerű, mert tüneteit nehéz elkülöníteni a más problémák által okozott panaszoktól. A legutóbbi adatok szerint akár 30 százalékban felesleges az elvégzett hasi műtét, elmaradása viszont életveszélyt okozhat: a beavatkozások 45 százalékánál már perforálódott a féregnyúlvány – írja az EurekAlert amerikai tudományos portál.

vakbélgyulladás, vizeletvizsgálat

A Bostoni Gyermekkórház kutatói tömegspektrometriával elemezték tizenkét gyerek vizeletmintáját, és 57 vegyületet azonosítottak, melyek kapcsolatban lehetnek a gyulladással és az immunválasszal, ezáltal a vakbélgyulladás jelzői lehetnek. A későbbiekben 67, vakbélgyulladás gyanújával sürgősségi osztályra került gyerek 18 hónapon át tartó követésével leszűkítették hétre a potenciális jelzővegyületek számát.

Végül a legjobb indikátorjelöltnek az LRG rövidítéssel jelzett fehérje bizonyult, amelynek koncentrációja jellemzően nagyobb volt azoknál, akiknek valóban vakbélgyulladásuk volt, mint akiknél  nem igazolódott a tünetek alapján felmerült gyanú. Ez a fehérje a helyi gyulladás specifikus jelzővegyülete lehet.

Bár tömegspektrográf nem minden kórházban áll rendelkezésre, a kutatók úgy vélik, a vizeletvizsgálaton alapuló módszer egyszerűsége miatt praktikus klinikai gyorstesztet eredményezhet.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés