2024. Július 25. csütörtök
Egy napon az orvosok egy olcsó vizeletteszt segítségével állapíthatják meg, hogy a beteg étrendje megfelelő-e. A vizelet alacsony káliumtartalma ugyanis jelzi a nem megfelelő tápláltságot, derül ki a Torontói Egyetem kutatóinak legfrissebb közleményéből.

A páciensek étkezési szokásainak felderítésekor az érintettek megkérdezése nem mindig jár megbízható eredménnyel. Megtudható, hogy körülbelül milyen mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget és tejterméket fogyaszt a beteg, ám a beszámolók sokszor nem tükrözik pontosan a valóságot.

vizelet, kálium

A kutatást vezető Dr. Alexander Logan professzor és munkatársai 220 beteg 24 órán át gyűjtött vizeletmintáját értékelték. A résztvevők 18-50 év közötti veseköves betegek voltak. Mindenki kitöltött egy kérdőívet is, mely táplálkozási szokásokra vonatkozó kérdéseket tartalmazott. Testsúlymérés és vérnyomásmérés is történt minden esetben.

A kutatók megállapították, hogy minél nagyobb volt a vizelet káliumtartalma, annál több zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonát és alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztott a beteg. Az alacsony káliumtartalom nagyobb mennyiségű vörös hús, gyorsétel és cukrozott, magas kalóriatartalmú üdítő fogyasztását vetítette elő.

A magas káliumtartalom alacsonyabb testtömegindexszel (BMI-vel), alacsonyabb diasztolés vérnyomásértékkel és alacsonyabb pulzussal járt együtt. A legmagasabb káliumtartalommal rendelkező átlagos testtömegindexe 26,5, míg a legkevesebb káliumot produkálóké 28,7 volt. (A 25 alatti testtömegindex normális testsúlyt, 30 feletti érték elhízást jelent.) A nátriumtartalom nem befolyásolta egyik mért értéket sem.


Forrás: Medipress
2009. 03. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés