2024. Február 26. hétfő
Törökországban előfordul, hogy a kórházak sürgősségi osztályaira méztúladagolás miatt kerülnek be férfiak, akik szexuális teljesítményük javításához túl sok vadmézet fogyasztanak.

A vadméz – melyet a rododendron virágporából állítanak elő a méhek – régóta ismert mérgező hatásáról. Törökországban, a Fekete-tenger partjainál azonban gyakorta alkalmazzák alternatív gyógyszerként és szexuális stimulálószerként is.

vadméz, mérgezés

Az ankarai Gazi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a török férfiak általában tisztában vannak a vadméz fogyasztásának következményeivel, és a méztermelővel megbeszélt mennyiséget veszik magukhoz. Mérgezés többnyire akkor fordul elő, amikor valaki túllépi az ajánlott mennyiséget.

Ahmet Demircan és kollégái 21 vadmézmérgezésre bukkantak, amikor sürgősségi osztályuk adatait elemezték öt évre visszamenően. A 21 esetből 18-ban férfi volt a mérgezett, 41 és 86 év közötti életkorral. A jelentés szerint valamennyi pácienst sikeresen kezelték, 48 órán belül elhagyhatták a kórházat.

A vizsgálat arra is kitért, hogy a méztermelőktől kik vásárolják a speciális hatású terméket: többségükben 40-es, 50-es éveikben járó férfiak, akik szexuális teljesítményüket akarják javítani. A kutatók jelentésükkel fel kívánják hívni sürgősségi osztályokon dolgozó kollégáik figyelmét a más országokban is előforduló mérgezés tüneteire.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés