2024. Április 23. kedd
Mézsör -  Mítoszok -  Afrodisztikus hatóanyagai? -  Vadméz -  Méhtermékek
A méz az egyik legősibb és legkedveltebb csemegénk. A történelem folyamán mindig különleges táp- és gyógyerőt tulajdonítottak neki. Emlegették szerelmi bájitalként csakúgy, mint az örök ifjúság elixírjeként. Beláthatatlan idő óta minden népnél afrodiziákum és serkentőszer hírében áll. Egyesek szerint azonban nemigen tartalmaz mást, mint egyszerű szénhidrátok formájában tárolt energiát.

Mézsör

A méz nem csak a világ első édesítőszere, de az alkoholtartalmú italok alapja is. Friss vízben feloldva pár óra alatt erjedésnek indul és rövid időn belül sörré érik. Régen a fiatalasszonyok az esküvőjük után egy hétig ezt itták, mert úgy vélték, hogy növeli termékenységüket. (Talán innen származik a mézeshetek elnevezés). A méz aszparaginsavat és E-vitamint tartalmaz, melyek jó hatással vannak a női nemi mirigyekre, és kis mennyiségben, de található ösztrogén is benne.Méz afrozidiákum

A méhsört mindenhol szent italként tisztelték, és különleges, rituális alkalmakkor fogyasztották. Hogy fokozzák erősségét, gyakran hallucinogén növényekkel fűszerezték. A maja indiánok például bódító hatású fa kérgét vagy olyan békát (Bufo marinus) merítettek az italba, amelynek kiázó pszichedelikus méreganyaga, a DMT erősítette a mámoros hatást. A kategória legjobbjának a germánok „keserű fűvel”, valószínűleg beléndekkel kevert mézsörét tartják, de a kókuszdióval elegyített mézbort is nagyon dicsérik, mivel rendkívüli módon hat a szerelemben megfáradt emberre.

Mítoszok

A maja indiánok hite szerint a Földet a méhisten teremtette. Erre az is utal, hogy egy szó jelöli náluk a világot és a mézet. Az isten miután megismertette az emberekkel a mézsör áldásos hatásait, saját oltalmába vette és ettől kezdve csak a beavatottak ismerhették elkészítésének módját. Az ókorban a méhek fullánkjait Ámor szerelemnyilaihoz hasonlították, a kis állatok pedig a szorgalom jelképévé váltak. Ekkor a méz már mindent gyógyító csodaszer és univerzális ellenméreg hírében állt. Külsődleges alkalmazása is szokásban volt például fejfájás és impotencia esetén, de bedörzsölve a tetvek és poloskák elpusztítására is használták. Galenus általános erősítő és potencianövelő, valamint fiatalító szernek tartotta, míg Plinius egyszerűen csak mennyei csodaszernek nevezte. Európában különösen a provanszi rozmaringméz állt jótékony potencia- és erősítőszer hírében.

Afrodisztikus hatóanyagai?

Minek köszönheti a méz afrodisztikus hatását? Gyorsan felszívódó gyümölcscukrai azonnal hasznosítható energiává alakulnak, ezenkívül – mint az édességek általában – serkentik az agyban a hangulatjavító endorfinok termelődését. Ásványi anyagai, vitaminjai és védő hormonjai jót tesznek az általános egészségi állapotnak, s így a szerelmi életnek is. Talán annak is van jelentősége, hogy a méz bizonyos enzimei a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő kémiai folyamatokat. Indiában például gyakran külsőleg, általában a nemi szerveken alkalmazták masszírozással. Ma már az is tudományosan bizonyított, hogy a mézkenőcs nagy ozmotikus koncentrációjának köszönhetően folyadékáramlást indít el, és élénkíti a helyi vérkeringést.

Vadméz

Gyógyszerként és afrodiziákumként a vadmézet tartották a legjobbnak, mint például a mexikói fullánk nélküli vadméh mézét (miel virgen) vagy a kínai Su kungot. Az utóbbi egy kínai fűszerkönyv szerint erősíti az akaraterőt, és csökkenti a test időskori elgyengülését. A bolíviai callahuaya indiánok a lépből préselik ki a vadmézet, és a visszamaradt lépet (poge) is felhasználják impotencia és meddőség kezelésére, de az oregánóval fűszerezett mate teájukba is belefőzik, melyet afrodiziákumként fogyasztanak.

Méhtermékek

Nemcsak a méznek tulajdonítottak fiatalító és afrodisztikus hatást, hanem a többi méhterméknek is. Méhviaszból formázták például a szerelmi varázslások ember alakú bábuit. Ez a rítus a mai napig is él a woodoo kultúrában. Az ázsiai népek szerint a méhviasz megakadályozza az öregedési folyamatokat és az impotenciát. A leghatékonyabbnak mégis a méhpollen számít, ami naponta fogyasztva megőrzi a testi egészséget és hatalmas nemi aktivitást eredményez. Újabban a nyugati országokban is rendszeresen fogyasztják, és a dokumentációk több-kevesebb sikerről is beszámolnak.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés