2024. Július 25. csütörtök
Mi okozhatja a prolaktin túltermelődést? -  Ez lehet az oka a hízásnak és egyes hormonális zavaroknak is -  A kivizsgálás eredményétől függ a kezelés
Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Mi okozhatja a prolaktin túltermelődést?

A prolaktin az agyalapi mirigyben, a hipofízisben termelődő hormon, amely egészséges esetben csak a kismamáknál magas, ugyanis ez „utasít” a tejtermelésre. (Ez azonban csak egy részét képezi annak a nagyon bonyolult, összetett feladat láncolatnak, melynek részeként hangolja az egész szervezetet, a szellemi, fizikai kihívások, tevékenységek kiszolgálására.) Túlsúly és meddőség?
Ha a szoptatós időszakon kívül jelentkezik a túltermelődés, az kórosnak tekinthető. A prolaktin túltermelés (hyperprolactinaemia) nőknél 20 és 50 éves kor között a leggyakoribb, de férfiaknál is előfordulhat, főként 50 éves kor fölött, bár manapság egyre fiatalabb korban. Az okok egész széles skálán mozognak, hiszen prolaktin túltermelést okozhat például az agyalapi mirigy gyulladása, fertőzése, jóindulatú daganata, bizonyos szervi problémák, a kábítószer, az alkohol, egyes gyógyszerek és fogamzásgátlók is.
- Jelen, nagyon felgyorsult világunkban, ahol időhatárok közé vagyunk szorítva, nagyon sok az információ, a megfelelési kényszer, ad hoc kell reagálni a gyors változásokra, kihívásokra, a stressz okozza a prolaktin emelkedést. Hiszen ez a hormon valójában a fő menedzserünk, akitől „kérünk”, „akihez szólunk”, amire azt mondjuk, hogy „agyban dőlnek el a dolgok” – magyarázza érzékletesen Skurdenka főorvosnő.
A stressz okozta a prolaktinszint emelkedés az egyik legsúlyosabb következmény, a meddőség tekintetében szinte ördögi körként működik: minél stresszesebb valaki a be nem következő terhesség miatt, annál nagyobb az esélye a prolaktin túltermelődés kialakulásának, vagy a sok stressz, annak nem megfelelő kezelése, az eleve emelkedett szint gátolja a fogamzást. A túl sok hormon ugyanis gátolhatja a peteérést, a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A túltermelés miatt ráadásul csökken a libidó, rendszertelen lehet a menstruáció is – tehát újabb akadályok nehezítik a teherbe esést.

Ez lehet az oka a hízásnak és egyes hormonális zavaroknak is

- A nagyobb stressz több energiát igényel, ami miatt raktározásra áll be a szervezet. A stresszhormon vércukor és inzulin emelő hatású. Ezért sem meglepő, hogy a magas prolaktinszintre sokszor azért derül fény, mert a páciens a hízásának, fogyási képtelenségének okát szeretné kivizsgáltatni. Ebből a szempontból a prolaktin túltermelés azért problémás, mert csökkenti a zsírszövet képességét a cukor és a zsír tárolására, amelyek aztán felhalmozódhatnak a vérben és bizonyos szövetekben. Ennek következményes veszélye, hogy megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – hangsúlyozza dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász. - A prolaktin továbbá befolyásolja a test zsíranyagcserére való képességét is. Amikor a zsírszövet jeleket kap a prolaktintól, az úgy reagál, hogy csökkenti az ún. adiponektin nevű hormon termelését, amely szerepet játszik a különféle tápanyagok anyagcseréjében. Emellett a túl sok prolaktin egyéb hormonális zavarokat is okozhat, így például ösztrogéndominanciát, ami szintén gyakran jár hízással. A magas prolaktinszin miatt ugyanis zavar keletkezhet a ciklusban, a tüszőrepedés nem történik meg, így elegendő progeszteron sem fog termelődni, ami ösztrogéndominanciához vezet. Lehet a prolaktin túltermelése van

A kivizsgálás eredményétől függ a kezelés

- Amikor nem terhesség miatt megnagyobbodott emlőket vagy éppen tejcsorgást tapasztalunk, mindenképpen gyanakodnunk kell prolaktin túltermelődésre. Ezen kívül a felsorolt tünetek szintén kivizsgálást indokolnak. Számos vizsgálat elvégzése szóba jöhet, hiszen nem csak a hormonszintek vérből történő meghatározása fontos, de annak kiderítése is, mi okozza az prolaktinszint emelkedést. Ha az agyalapi mirigy problémájára gyanakszunk, szükség lehet például CT-re vagy MRI-re, de mivel veseelégtelenség, pajzsmirigy elégtelenség és májzsugor is okozhat magas prolaktinszintet, így ezeket is vizsgálni kell. A kikérdezésnél esetleg kiderülhet az is, hogy antidepresszáns vagy fogamzásgátló szedése eredményezi ezt a jelenséget, így ennek is fontos utánajárni és szükség esetén változtatni a gyógyszerelésen – ismerteti Skurdenka doktornő.
Amennyiben szervi okra derül fény, természetesen annak kezelése szükséges. Ez igen sokszor gyógyszeres kezelés, de például azokban a ritkább esetekben, amikor jóindulatú daganat miatt az agyalapi mirigy mérete jelentősen megnő, idegsebészeti műtétre kerülhet sor. Az esetek döntő többségében nagyon jó hatású - akár kiegészítő kezelésként is - a stresszoldás, amelyben pszichológus, mentálhigiénés szakember segítségét is érdemes igénybe venni.
Forrás: Endokrinközpont
2024. 02. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés