2024. Július 14. vasárnap
Nem csak Magyarországon, de az egész világon egyre több a teherbeesési nehézségekkel küzdő pár, melynek hátterében számtalan ok húzódhat. A sikertelenség okának felderítéséhez és a megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen az alapos kivizsgálás. A legszükségesebb meddőségi vizsgálatokról és azok menetéről dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza beszélt.

Laborvizsgálat

A vizsgálatok sora általában vérvétellel kezdődik, ahol a szükséges hormonok szintjét is ellenőrzik. A labor során az ösztrogén, a progeszteron, az LH, FSH, tesztoszteron, prolaktin, valamint az AMH szintet is vizsgálják. Ezekből kiszűrhető az esetleges progeszteron hiány, a túl magas prolaktin szint, valamint a (korai) menopauza is. Ezeken kívül érdemes meghatározni a TSH, T3, T4 szintjét is, mely a pajzsmirigy működéséről ad képet. A pajzsmirigy hormontermelésének zavara ugyanis könnyen vezethet meddőséghez, vagy sorozatos vetéléshez is. A problémát szerencsére a legtöbb esetben gyógyszeresen kezelni lehet, és a terápiát a terhesség alatt is folytatni szükséges. A laborvizsgálatok során terheléses vércukorteszt is indokolt lehet, hiszen mind az inzulinrezisztencia, mind a cukorbetegség a teherbeesés útjában állhatnak. Ezen kórállapotok rendezése elengedhetetlen a fogantatáshoz, éppúgy, mint a zavartalan várandóssághoz és a baba egészséges fejlődéséhez.

Hajhullásra ajánljuk: koffeines, kézműves samponszappan > > >

Ultrahang

A képalkotó berendezések közül az Ultrahang készülék szintén fontos eszköze a kivizsgálásnak. Segítségével fájdalommentesen ellenőrizni lehet a peteérést, valamint azt, hogy a beteg szenved-e PCOS-ben (Policisztás ovárium szindróma), illetve vannak-e különböző cisztákra, miómára, és egyéb elváltozásokra utaló jelek- mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Invazív vizsgálatok

A meddőség nem csak hormonális eltolódás, vagy betegségek következtében alakulhat ki. Az anatómiai elváltozások is okozhatják a gyermekáldás elmaradását, még abban az esetben is, ha a kismama előtte sikeresen kihordott egy terhességet. Ezek hátterének feltárására szolgáló vizsgálat a méh- és a hastükrözés, illetve a petevezetők átjárhatóságának ellenőrzése. Segítségükkel fény derülhet pl. arra, ha az egyik vagy mindkét petevezető elzáródott, illetve, hogy összenövések keletkeztek a méhben (szülészeti események, /vetélés, császármetszés/ után ez viszonylag gyakori). Szerencsére a legtöbb probléma kisebb endoszkópos műtéttel orvosolható.

Kenetvétel, rákszűrés

A meddőségi kivizsgálás fontos részét képezi a HPV/rákszűrés, valamint a kenetvétel, mellyel kiszűrhetőek az esetleges kezelendő fertőzések. A bakterológiai vizsgálathoz szükség van vizelet és hüvelyváladék tenyésztésre, egyes esetekben a méhnyakból levett DNS alapú kórokozó meghatározásra, így olyan állapotokra derülhet fény, mint pl. a Chlamydia vagy az Ureaplasma fertőzés.

Hajhullásra ajánljuk: koffeines, kézműves samponszappan > > >

További vizsgálatok, melyek szükségesek lehetnek

-véralvadási faktorok ellenőrzése -immunológiai vizsgálatok -genetikai vizsgálatok -pszichológiai vizsgálatok -férfi andrológiai vizsgálata


Forrás: Nőgyógyászati Központ www.nogyogyaszatikozpont.hu

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés