2024. Július 14. vasárnap
Egy friss kutatás szerint, 44 éves kor fölött már le kéne beszélni a nőket arról, hogy meddőségi kezelés során a saját petesejtjük felhasználásával próbáljanak teherbe esni, mivel ebben a korban már igen kicsi az esélye annak, hogy egy ilyen kezelés sikeres lenne, a petesejtek életkora ugyanis negatívan befolyásolja a dolgok kimenetelét.

Ehelyett a szakemberek azt tanácsolják, hogy ebben a korban a nők már vegyenek igénybe petesejt-adományozást, ezzel ugyanis jelentősen növelik az esélyüket a teherbe esésre. Mindezt egy 12 éven át folyó kutatás eredményeire alapozzák, mely során 38 év fölötti nőket kísértek figyelemmel, akik valamennyien meddőségi kezelésen esetek át. A kutatók a vizsgálat során azt nézték, hogy hány élve születés jut egy friss embrió, illetve bármennyi fagyasztott embrió beültetésére, és megállapították, hogy míg 38-39 éves korban ez az arány 23,6 százalék, addig 44 éves korban és afelett már csupán 1,3 százalék. Ez a hatalmas visszaesés ugyanakkor azoknál nem volt kimutatható, akik adományozott petesejtet kaptak, amiből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a petesejt kora és minősége a siker szempontjából fontosabb, mint a páciens életkora.

A kutatást vezető dr. Marta Devesa, a barcelonai Quiron-Dexeus Egyetemi Kórház szakembere 4195 nőt vizsgált meg 2000 és 2012 között, akiket négy csoportba osztott: 38-39 évesekre, 40-41 évesekre, 42-43 évesekre, illetve 44 évesekre és idősebbekre. Az eredmények fényében a szakemberek azt javasolják, hogy 44 éves kor fölött már ne próbáljanak a nők saját petesejtjükkel meddőségi kezelésbe vágni, mivel igen kicsi lesz az esélyük a sikeres beültetésre és fogantatásra, ehelyett merjenek bátran adományozott petesejtet felhasználni.


Forrás: Medipress
2015. 06. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés