2024. Július 25. csütörtök
A híradások szerint Tom Cruise és Katie Holmes egészségügyi szakemberek véleményének kereszttüzébe került, miután olyan képek szivárogtak ki a hollywoodi színészpár 3 éves gyermekéről, Suriról, amelyeken a kislány magas sarkú cipőt visel.

A nagy felháborodást kiváltó felvételek egyikén a színészházaspár kislánya több mint 2 centis hosszú sarkú cipőben látható. A szakemberek szerint az ilyen lábbeli akár a gyermek fizikai növekedését is károsan befolyásolhatja.

Dr. Oliver Zong, az egyik kritikát megfogalmazó orvos szerint az egyik leggyakoribb káros hatása a magas sarkú cipők gyermekkori viselésének az Achilles-ín megfeszülése és rövidebbé válása. Egy 3 éves gyermek nagyon gyorsan nő, és amennyiben ezek az inak nem nőnek ugyanolyan ütemben, mint a test többi része, akkor ezek az elváltozások hamar komoly egészségügyi problémák kialakulásához vezethetnek.

A magas sarkú cipők viselése felnőtteknél is számos ortopédiai problémát okozhat, pl. kalapácsujjat, de gyerekeknél ennél sokkal komolyabb károkat is tehet, mivel esetükben a növekedési lemez még nem záródott, így a káros hatások még növekedésben lévő csontokat is deformálhat.


Forrás: Medipress
2009. 11. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés