2024. Március 03. vasárnap
Élettelen élősködők -  Megoldás: a megelőzés
Sohasem támadnak szemtől-szembe. Némelyikük a legnagyobb titokban akár 20 évig is készül az akcióra és csak azután csap le kiszemelt áldozatára. Vannak közöttük olyanok, akik egyedül dolgoznak, mások összefognak egyéb ellenségeinkkel. Ismerünk közülük szelídebbeket, de akadnak hihetetlenül "vérszomjasak" is. Ők a vírusok.

A vírusok létéről először a múlt század végén szereztünk tudomást. Egy orosz tudós, Dimitrij Ivanovszkij fedezte fel a betegségeket okozó ágenseket. A vírusok rendkívül egyszerű szerkezetű életformák, mindössze egyetlen DNS-ből vagy RNS-ből és az azt védő fehérje- vagy zsírburokból állnak. Nagyon parányiak, nagyságuk mindössze néhány száz nanométer (1 nm: a milliméter egymilliomod része), láthatóvá csak az 1940-es években váltak, az elektronmikroszkóp fejlődésével.

Vírusok láthatatlan szabotőrök

Élettelen élősködők

Önmagában a vírus élettelen anyag, élő sejten belül azonban képes szaporodni, a megtámadott sejtet károsítja vagy akár teljesen el is pusztítja. Mivel a vírusok nem tartalmaznak enzimeket vagy egyéb olyan elemeket, ami szaporodásukhoz szükséges, ezért ezeket az anyagokat azokból a sejtekből szerzik, amelyeket megfertőznek. A reprodukciós folyamat a következő: amint kapcsolatba kerül a "kiszemelt" sejttel, a vírus felhasítja annak külső védőfalát és bejuttatja oda saját DNS-ét. Beépül a sejt élettani folyamatait szervező központba, ahol "átveszi a hatalmat". Ettől a pillanattól kezdve az "áldozat" már nem a saját szükségleteinek megfelelő fehérjéket állítja elő, hanem a fertőző vírus DNS-e által meghatározottakat.

Fogyókúrázók futurisztikus főzőtechnikája - egészségesen könnyű >>

A sejt tehát saját magán belül elkezdi előállítani a fertőző vírus legújabb generációját. Alig fél óra elteltével az eredeti funkcióját elveszített sejt már százával ontja magából az életerős és fertőzőképes új vírusokat. Némelyek teljesen elpusztítják a gazdasejtet, míg mások az ún. csendes fertőzések nem okoznak nyilvánvaló sejtkárosodást, pusztán lehetővé teszik a vírusok szaporodását. Legtöbbször azonban az egykor egészséges sejt rövid időn belül csupán üszkös romhalmaz.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Megoldás: a megelőzés

Sajnos, egyelőre nincsenek megnyugtató gyógymódok vagy védőoltások a vírusok által okozott betegségek kezelésére, mivel a legtöbb gyógyszer nem csak a kórokozót pusztítja el, hanem magát a sejtet is. Az egyik biztató vírusellenes "anyag" az interferon. Ez egy olyan fehérje, amely a vírus által fertőzött sejtekben termelődött, s a sejteket minden egyéb vírusfertőzéssel szemben ellenállóvá teszi. Az interferon alapú gyógyszerek még további kutatás tárgyát képezik. Az egyetlen hatékony módja a vírusinfekció megelőzésének a védőoltás. Ezeknek köszönhető, hogy a 70-es évekre a fekete himlő szinte teljesen eltűnt a Föld színéről.

Bár az orvostudomány számos vírusfertőzés vakcináját fejlesztette ki az elmúlt évtizedek során, az új vírusok megjelenése mellett problémát jelentenek a már ismert vírusok mutációi is, mivel azokra csak részlegesen, vagy egyáltalán nem hatnak a korábban alkalmazott védőoltások.


Szerző: Cz. T.

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés