2024. Július 23. kedd
1 . oldal
Jellemző tünetek -  … és a megoldás
Fiatal férfiak ritkán előforduló betegsége a herecsavarodás, amely megfelelő terápia híján négy-öt órán belül maradandó herekárosodáshoz vezethet. Fontos tehát, hogy a cikkünkben leírt tünetek esetén erre is gondoljunk.

Sajátos anatómiai felépítés áll a jelenség hátterében. A herét több burok veszi körül a herezacskóban. Ezek csak igen lazán borítják, így a szervnek meglehetősen nagy mozgási lehetőséget biztosítanak. Ismert jelenség az úgynevezett cremaster-reflex: a comb belső felszínének megsimítása a herezacskó összehúzódását váltja ki. Az összehúzódó izomzat nem csak felfelé mozdítja a herét, hanem csavarja is. A bal herét az óra járásával ellentétes irányba, míg a jobbat annak megfelelően (ahogy a vizsgáló orvos a beteget szemből látja).

herecsavarodás

Feltételezhető, hogy a herecsavarodás során ez a forgó jellegű mozgás túlzott, és valamilyen okból a here nem áll vissza eredeti helyzetébe. Ilyenkor a hozzá vezető erek a megcsavarodás miatt hirtelen elzáródnak, és a here vér nélkül marad. Ezt az állapotot csak néhány óráig képes elviselni károsodás nélkül.

Jellemző tünetek

Típusos a hirtelen jelentkező, igen erős heretáji fájdalom, a rövid időn belül kialakuló heretáji duzzanat, a herezacskó kivörösödése. Ilyenkor a mellékhere tapintással már nem különíthető a herétől. A heréhez futó érköteg a csavarodás pontjáig normálisnak tapintható, attól lefelé duzzadt és igen fájdalmas.

Érdekes adat, hogy az esetek csaknem fele éjjel, alvás közben jelentkezik. Az irányok a bal és a jobb oldalon csaknem mindig megfelelnek a fentebb leírtaknak. Igen ritkán előfordulhat a dupla, 720 fokos csavarodás is.

Leginkább abban különbözik a gyulladásos kórképektől, hogy az akut gyulladás tünetei (tömött, beszűrt környezet, láz, hidegrázás) kezdetben hiányoznak. Mivel a csavarodás következtében a heréhez futó érköteg megrövidül, az érintett here feljebb kerülhet. Gyakran észlelhetők általános rosszullét tünetei, hányinger, hányás, erős alhasi fájdalom, de ezek hiányozhatnak is.

… és a megoldás

Amennyiben 4-5 órán belül nem áll helyre a here vérkeringése, a szövetek elpusztulnak, és a spermiumok termelődése örökre megszűnik. Elméletileg lehetséges a herezacskó sebészeti megnyitása nélküli, "kívülről" történő visszacsavarás is, de ez csak ritkán sikerül, és a próbálkozással értékes idő vész el. Az irányokkal feltétlenül tisztában kell lennie annak, aki megpróbálja.

Sebészeti feltárás során a herét eredeti pozíciójába hozzák, vagyis visszacsavarják, és így rögzítik a herezacskóban, természetesen oly módon, hogy ismételt torzió ne fordulhasson elő. A tapasztalat azt mutatja, hogy 12 órás panaszokkal még érdemes megpróbálni a rekonstrukciót. 48 órán túl már biztosan semmi esély sincs, ekkor az urológusok az elhalt herét eltávolítják.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés