2024. Május 22. szerda
Egészen a közelmúltig mindössze a hormonterápia állt azon szülõk rendelkezésére, akik valamilyen megoldást kerestek a növekedésben megállt gyermekeik számára. A hormonpótlást most egy új módszer válthatja fel, ugyanis az amerikai FDA (a gyógyszerek engedélyezéséért felelõs hivatal) a közelmúltban jóváhagyta egy új gyógyszer forgalomba hozatalát.

Tv, tévé, tévénézés, elhízás

A növésben való visszamaradás oka lehet az IGF1, vagyis az inzulinszerû növekedési faktor hiánya. Az IGF1 a növekedési hormon hatására termelõdik a májban, és minden növekedési folyamathoz elengedhetetlen. E hormon hiánya miatt csak az Egyesült Államokban közel hatezer gyermek lesz kisnövésû.

Az új gyógyszer gyógyszer gyakorlatilag géntechnológiával létrehozott IGF1másolat, ami szerkezetileg és mûködését tekintve azonos az eredetivel. A gyógyszerkísérletekben – melyek során a gyerekek a korábbi növekedési ütemükhöz képest évenként további 2,5 cmrel lettek magasabbak – 71 hormonhiányos kis beteg vett részt.

A gyártó szerint a mellékhatások nem számottevõek, bizonyos esetekben a vércukorszint esése illetve kisebb csomók megjelenése a bõrön, melyek miatt azonban egyetlen gyermek sem hagyta abba a kezelést.


Forrás: associated press

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés