2024. Június 23. vasárnap
1 . oldal
Egy közelmúltban közzétett amerikai tanulmány szerint még a nem agresszív gyermekek agyműködését is negatív irányban befolyásolják az erőszakos tv-műsorok.

.A kutatók megfigyelése szerint a túl erőszakos műsort néző gyermekek agyának önkontrollal és figyelemmel kapcsolatos része hasonlóan működik, mint a viselkedészavarokkal diagnosztizált agresszív gyermekek megfelelő agyi területei. Megállapításait dr. Vincent Matthews, a kérdést vizsgáló kutatás vezetője különböző kísérleti adatokkal támasztotta alá.

Kamaszkor

A vizsgálat során két, 14 fiúból és 5 lányból álló csoport agykéreg-működését vizsgálták, miközben a gyermekek koncentrálást igénylő feladatokat hajtottak végre. Az egyik csoportba olyan gyermekek kerültek, akiket agresszívnak tartottak, és viselkedészavart állapítottak meg náluk, a másik csoport tagjainál nem voltak viselkedésbeli problémák. A gyermekek fele mindkét csoportból sok erőszakos cselekményt nézett a tv-ben vagy sok időt töltött ilyen jellegű videojátékokkal.

Várható volt, hogy az agresszív gyermekeknél csökkent agykéreg-aktivitás mutatkozott a feladat elvégzése közben, az azonban nem várt eredmény volt, hogy az erőszakos filmeket néző, de nem agresszív gyermekeknél is csökkent az agyi aktivitás szintje.

"Sok tanulmány foglalkozott már eddig is a média hatásával a gyermeki agresszióra, mi azonban az agresszív viselkedés mögötti neurológiai és önkontrollfolyamatokat vizsgáltuk" – mondják a kutatók. Dr. Vincent Matthews szerint ez az első alkalom, hogy valaki kimutatta az erőszakot sugárzó média agyi funkciókra gyakorolt hatását.


Forrás: InforMed

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés