2024. Július 18. csütörtök
Egyre több munkáltató ismeri fel, hogy az egészségesen táplálkozó és jó fizikai kondícióban lévő alkalmazottak munkahelyi teljesítménye is kiemelkedő, ezért a munkahelyek egyre inkább maguk is szerepet vállalnak az egészséges életmód propagálásában.

Az Egyesült Államokban zajló, a Krónikus Betegségeket Megelõzõ Munkahelyi Program nevet viselõ kezdeményezés hatásainak vizsgálatakor a bevezetõben vázolt összefüggést állapította meg egy tanulmány. A program indulásakor, majd 6 hét és fél év elteltével felmérték a résztvevõ dolgozók táplálkozási szokásait, fizikai aktivitását, valamint számos krónikus betegség rizikófaktorát. A résztvevõk életvitele már másfél hónap elteltével érezhetõen egészségesebbé vált, valamint jelentõsen csökkent a vérnyomásuk, testzsírés vér koleszterin szintjük.

Európában is hasonlóan eredményesnek bizonyulnak a munkahelyi egészségnevelõ programok: Svájcban két nagyvállalat dolgozóinak bevonásával zajlott az Országos Egészségnevelõ és Ösztönzõ Program (Check Bus Project). A program kezdetén a résztvevõk kaptak egy egészséges életvitelrõl szóló tájékoztató kiadványt, a program hatásosságát pedig egyrészt kérdõíves és különféle fizikai vizsgálatokkal – vérnyomásmérés, testtömegmérés és testösszetételvizsgálat, illetve vérvizsgálatok (vércukorkoleszterinszint mérés) – mérték.

A program során felvett kérdõíves visszajelzések alapján a résztvevõk 87,3%a szeretett volna többet tudni egészségi állapotáról és a megelõzésrõl, a kampányt pedig színvonalasnak, az 1tõl 10ig terjedõ skálán 8,3as átlagúnak értékelték. A résztvevõk véleményét az orvosi vizsgálatok is igazolták: a válaszadók 39%a változtatott életvitelén, közülük 64,4% növelte fizikai aktivitását, és kétharmaduk javított táplálkozási szokásain.

A munkahelyi prevenciós programokra fordított költség tehát sokszorosan megtérül: az egészséges alkalmazottak teljesítménye nagymértékben növekszik, kevesebbet betegeskednek, tehát ritkábban hiányoznak a munkából.

Hazánkban is egyre gyakrabban szerveznek a nagyobb cégek dolgozóiknak egészségnapokat, melyek keretében a munkavállalók ingyenesen vehetnek részt tápláltsági, valamint fizikai állapot felmérésen, mindemellett személyre szabott életmódbeli tanácsokat is kaphatnak. Az élelmiszeripar, a kormányzat, a civil szféra és tudományos intézetek összefogásával elindult TÉT Platform (Táplálkozás, Életmód, Testmozgás) is zászlajára tûzte munkahelyi életmódfejlesztõ program elindítását.


Szerző: Tudományos életmódtanácsok
/A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevele/

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés