2021. Május 15. szombat
Emberi embriók klórozására kapott engedélyt a newcastlei egyetem nemzetközi élettudományi központja. Az Európában elsõként kiadott engedélyt gyógyászati célokra adta ki a hivatalos brit szerv, a Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóság.

A minden bizonnyal sok vitára okot adó klórozástól a kutatók a cukorbaj, az Alzheimer- és a Parkinson-kór gyógyításának lehetőségét várják. Nagy Britanniában 2001 óta törvény által engedélyezett tevékenység a terápiás célú klónozás, de a hatóságok mind ez idáig egyetlen engedélyt sem állítottak ki.

A mostani aktus már jól mutatja a hamarosan az ENSZ elé is kerülő vitában várható brit álláspontot, ami több fejlett állam álláspontjával is összecseng. Ezek szerint továbbra is tiltott lenne a reproduktív célú klónozás, azt azonban minden ország maga dönthesse el, hogy a gyógyászati célú kísérleteket engedélyezie vagy sem. Franciaország, Belgium, Japán és további mintegy 30 ország, valamint világszerte több mint 70 tudományos akadémia támogatja a terápiás klónozás területén végzett kísérleteket.

A terápiás klónozásnak nem célja egy teljes emberi szervezet létrehozása. Sokkal inkább olyan embrionális őssejtek elõállításán fáradoznak, melyek súlyos, ma még gyógyíthatatlan betegségek gyógyításában vehetnének részt. Mindenféle klónozás ellen van ezzel szemben az Egyesült Államok és számos katolikus ország. Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Írországban a gyógyászati célú klónozásra is úgy tekintenek, mint az emberölésre.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés