2023. Szeptember 26. kedd
Időleges szőrtelenítés, depiláció -  Végleges szőrtelenítés, epiláció -  Melyik módszert válasszuk?

Melyik férfi legeltetné szívesen a szemét egy szőrös női lábon? Európában valószínűleg egy sem. Nem csoda, hogy a nők nagy többsége igyekszik megszabadulni a lábán, karján, a bikinivonalon, esetleg az arcán lévő felesleges szőrzettől. Az utóbbi időkben számos korszerű, a technika fejlődése folytán elérhetővé vált kezelési módszer mutatkozott be.


A nők egy részénél a zavaró szőrzet a szokványos területeken, a lábon, karon látható, de a megszokottnál sűrűbb, vastagabb szálú. Ezt az állapotot hipertrichózisnak nevezzük. Néha ez a kellemetlenség csak körülírt területeken jelentkezik, olykor viszont a test nagy részén. Sokszor a család minden nőtagján megfigyelhető.

szőrtelenítés, epiláció, depiláció

Másokon az egyébként férfiakon megszokott területeken, például a szakáll vagy bajusz területén is nőnek szőrszálak. Ennek oka lehet hormonális, ám esetleg valamilyen betegséget, korábbi gyógyszerszedést is kereshetünk a háttérben. Ilyenkor hirsutizmusról, amennyiben egyéb férfias tulajdonságokkal is társul (pl. a hang mélyebbé válik), úgy virilizmusról beszélünk.

Bármilyen ok következtében alakul ki azonban a fokozott szőrnövekedés, természetes, hogy szeretnénk megszabadulni tőle. Ehhez ma mar többféle módszer áll rendelkezésünkre. Legelterjedtebbek a házi módszerek, illetve a kozmetikusok által alkalmazott kezelések.

Időleges szőrtelenítés, depiláció

Kevés szőrszál esetén elegendő a csipesszel történő kihúzás. Jó, ha ez a szőr növekedésének irányába történik. Szintén a szőrszál kihúzása a lényege a gyantázásnak, amelynek alkalmazására hideg és meleg gyanta is rendelkezésünkre áll. Hátránya a fájdalmasság, továbbá az, hogy a visszanövő szőrszálak körül sokszor gyulladás lép fel. Ugyancsak depilációra alkalmasak a kereskedelemben kapható elektromos készülékek. Kémiai módszerrel roncsolják a szőrszálat azok a krémek, amelyek lúgos vegyhatásukkal a szaruképleteket feloldják, így azok leválnak a bőrfelszínről.

Fentieken kívül sokan alkalmazzák az egyszerű borotválást, illetve piheszerű, sűrű szőrszálak esetében, érzékeny bőrfelületen a szőkítést.

Végleges szőrtelenítés, epiláció

Ezzel az eljárással a szőrszál "gyökerét", papilláját roncsolják el. Az elroncsolt papillából nem nő többé szőr. Bőrgyógyászok, kozmetikusok egy része vállal elektromos módszerrel történő szőrtelenítést. Ez az eljárás hatásos lehet, de rendkívül lassú, nagy precizitást igényel, fájdalmas és hosszadalmas. Néha a szőrszál helyén hegesedés is felléphet.

Az utóbbi években Magyarországon is megjelentek olyan készülékek, amelyek segítségével végleges szőrtelenséget lehet elérni fájdalom nélkül vagy igen kis fájdalommal. A módszer előnye az elektromos epilációval szemben, hogy egyszerre nagy számú szőrtüsző kezelhető, és ez jelentősen meggyorsítja az eljárást. Létezik olyan berendezés, amely speciális szűrőn áthaladó pulzáló fényt bocsát ki, amely a szőrszál gyökerére hatva elpusztítja azokat a szőrszálakat, amelyek éppen a kezelésre alkalmas növekedési fázisban vannak.

Világszerte egyre elterjedtebb a lézeres szőrtelenítés. Erre a célra mind a rubin, mind az alexandritlézer alkalmas. A lézerfényt a pigmentált szőrszál vezeti le a szőr gyökeréig, ahol a közölt energia hővé alakulva fejti ki hatását, és elpusztítja a gyökeret.

A lézerfény is csak az éppen növekedési stádiumban lévő szőrszálakra hat, ezért mind a pulzáló fénnyel működő, mind a lézeres eljárás esetében többszöri kezelés szükséges ahhoz, hogy az óhajtott sima, szőrtelen bőrfelületet megkapjuk. Mivel a szőrtüszőknek mindig egy része van csak ebben a stádiumban, és ez az arány testtájanként is más és más, az eredmény eléréséhez szükséges kezelések száma nemcsak a berendezés típusától, hanem a kezelendő testrésztől is függ. A növekvő szőrzet aránya a szakáll, az áll területén kb. 70%, itt általában kevesebb kezelés elegendő. Rosszabb az arány a lábszárakon, ahol ilyen stádiumban csak a szőrszálak 20%-a tart, így a kezelések száma is nagyobb.

Melyik módszert válasszuk?

A pulzáló fénnyel, illetve a különböző típusú lézerberendezéssel történő szőrtelenítés közötti különbségek a bőrrel, a szőrtüszőkkel közölt energia nagyságában, ennek megfelelően az esetleges bőrkárosító hatásban, a végleges eredményhez szükséges kezelések számában, valamint az egyszeri, éppen aktuális kezelés időtartamában jelentkeznek.

Mielőtt valamelyik szőrtelenítési módszer mellett döntünk, érdemes a kezeléseket végző intézményekben érdeklődni, ahol szakképzett orvosok adnak felvilágosítást. A kezeléseket minden esetben konzultáció előzi meg, ahol megállapítják a kezelendő személy bőrtípusát, megbeszélik a kezelés előtti és utáni teendőket, valamint teszteléssel megállapítják az egyénre szabottan legideálisabb kezelési módot.


Szerző: Dr. Vass Ilona
bőrgyógyász

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés