2024. Július 18. csütörtök
Mi is az ultrahang vizsgálat? -  Néhány tanács a szülőknek és gyermekeknek -  Pocak a tv-ben
Az ultrahangkészülékek elterjedésével az ultrahangvizsgálat a betegségek kimutatásában jelentős szerephez jutott, hiszen már mindenki számára könnyen hozzáférhető, sok esetben jelentős segítséget nyújt a klinikusok számára. A diagnosztikai módszerek között az elsők között választandó, végleges diagnózist biztosíthat.

Mi is az ultrahang vizsgálat?

Az ultrahangvizsgálat fizikai alapját az képezi, hogy a vizsgálófej által kibocsátott ultrahangnyalábok a különböző szövetekről különbözőképpen verődnek vissza. A megváltozott frekvenciájú ultrahangnyalábot detektálva kapjuk az ultrahangképet, mely a vizsgált terület metszeti képe, s melyet a vizsgáló orvos értelmez. A vizsgálat könnyen elvégezhető és ismételhető, nincs károsító hatása és nem utolsó sorban: viszonylag olcsó. Kórházunk jelenleg 3 ultrahangkészülékkel rendelkezik. Ezek közül az egyik készülék hordozható készülék, mely azt jelenti, hogy könnyen elszállítható a betegágyhoz és így a rossz állapotú, nehezen szállítható betegek is megvizsgálhatók.

ultrahang, ultrahangos vizsgálat

Intézetünkben a vizsgálatokat röntgen-szakorvosok végzik. Ez alól a csípő ultrahangos szűrővizsgálatai és a szívultrahang-vizsgálatok képeznek kivételt, melyeket az ortopédiai, illetve kardiológiai szakorvosok végeznek. A Röntgen-Ultrahang Osztályon történik az ultrahangvizsgálatok nagy része: a hasi, koponya-, nyaki, here-, mellkasi, végtag-, lágyrész- és ízületi ultrahang-vizsgálatok. A korszerű készülékeknek köszönhetően ezek kiegészíthetőek ún. color Doppler-vizsgálattal is, mely az elváltozások vérkeringéséről ad információt.

A vizsgálatok előjegyzés alapján történnek. Tekintettel a nagy betegforgalomra, az előjegyzési idő általában 2-4 hét. Az előjegyzésre azért van szükség, hogy lehetőség szerint a megjelent betegeknek ne kelljen sokat várakozniuk, fél-egy órán belül megtörténjen a vizsgálat. Természetesen vannak úgynevezett akut indikációk is, melyek szükségessé teszik a beteg csecsemő vagy kisgyermek azonnali vizsgálatát. Ezt intézetünk szakorvosai kérhetik.

A legnagyobb igény a sebészet részéről van, elsősorban a sérülések és az akut hasfájások miatt. A sérülések száma ugrásszerűen megnő a gyömölcsök érése (fáramászás) és biciklizés idején. A hasfájások száma a nagy ünnepek alkalmával növekszik, amikor rengeteget esznek (pl. karácsonykor bejglit). A hasfájások hátterében természetesen komoly kórképek állhatnak, pl.: vakbélgyulladás, nyirokcsomó-gyulladás, bélcsavarodás ill. bélösszecsúszás. Ezek általában jól diagnosztizálhatók, további beavatkozást tehetnek szükségessé. Ilyenkor soron kívül elvégezzük a vizsgálatot, mely miatt az előjegyzett betegek vizsgálata kissé "csúszhat".

Szintén soron kívül vizsgáljuk a bent fekvő betegeket is, amennyiben ezt állapotuk indokolja. Ezekben az esetekben kérjük az előjegyzett kis betegek és szüleik (!) megértését, türelmét!

Néhány tanács a szülőknek és gyermekeknek

A hasi ultrahangvizsgálat némi előkészületet igényel:

• Lehetőség szerint a gyermek a vizsgálat előtt 3-4 órával már ne egyen!

Erre azért van szükség, mert akkor részben az epehólyag nincs összehúzódva és így jól vizsgálható (gyermekkorban is van epekő!), részben a belek kevéssé gázosak. Tudni kell, hogy a gázosság nagy fokban nehezíti a vizsgálatot. Lefedheti a has egyes területeit, és esetleg nem látható meg az ott lévő elváltozás.

• Lehetőség szerint a gyermek telt húgyhólyaggal érkezzen a vizsgálatra! (Ez újszülötteknél, csecsemőknél szerencse kérdése.)

Ennek érdekében bőségesen fogyaszthat folyadékot, mely azonban ne legyen rostos és szénsavas. A legmegfelelőbb a víz vagy a tea.

A normál vese ultrahangos képe

Erre azért van szükség, mert a kismedence így vizsgálható megfelelően. Telt hólyag mellett látszanak a petefészkek, a méh, a húgyhólyag fala, sokszor a vakbél is. A gyomor-bélrendszer vizsgálatánál is fontos lehet a sok folyadékfogyasztás.

Az esetek egy részében ezen feltételektől eltekinthetünk. Amikor azonban nem, akkor néha fél-2 órát is kell várakozni, míg a hólyag megtelik, és a klinikus által feltett kérdésre válaszolni tudunk.

A többi vizsgálat előkészítést nem igényel.

Pocak a tv-ben

Tapasztalatunk szerint a szülők előre elmondják a gyermeknek, hogy milyen az ultrahangvizsgálat. Szorongó gyermeknél mi is elmondjuk, hogy a vizsgálat nem fájdalmas, a pocakjukat csak bekenjük kenőccsel és a "tv"ben megnézzük, mi van a hasukban. Manapság már sok gyereknél a számítógép monitorhoz hasonlítjuk ill. hasonlítják az apukák a készülék monitorát. Az ultrahang-gél, amivel a vizsgált területet bekenjük, vizsgálófej és bőr közötti jobb kontaktus megteremtéséhez szükséges. Szobahőmérsékletű, melyet a gyermek kicsit hidegnek érez a magasabb testhőmérséklet miatt.

Van olyan életkorú és alkatú gyermek, akinek a félelme nem szüntethető meg. Ilyenkor nem tehetünk mást, minthogy a lehetőségekhez mérten mihamarabb elvégezzük a vizsgálatot. Ritkán le is kell fogni a gyermeket, hogy el ne "szaladjon". Szerencsére ez ritka. Általában néhány másodperc alatt megnyugszanak, ha már látják, hogy valóban semmi kellemetlenség nem éri őket.

Naponta kb. 35-50 vizsgálat történik, melynek száma nagyrészt az akut betegek számától függ. Valamennyi vizsgálatot végző orvos nagy gyakorlattal rendelkezik az általános ultrahangvizsgálatok terén, és többeknek ezen túlmenően a speciális vizsgálatokban is kellő jártasságuk van. Így minden gyermek megfelelő "kézbe" kerül. Kérjük, forduljanak hozzánk továbbra is bizalommal!


Szerző: Dr. Kovács Rita
Gyógyhírek
/A Heim Pál Gyermekkórház havilapja/

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés