2024. Július 22. hétfő

Hópihék a vállon: a haj korpásodása

korpásodás, korpás haj
1 . oldal
Mitől korpásodik a fejbőr? -  Mit tehetünk ellene?
Egy fekete kisestélyi vagy klasszikus fekete egysoros öltöny mindenkin jól mutat. Feltéve persze, hogy az összképet nem zavarják meg a remekbe szabott öltözékünk vállrészén feltűnő apró, ám meglehetősen kiábrándító hatást keltő "hópihék". A korpásodás kezelésére több módszer és készítmény is rendelkezésünkre áll.

Bőrünk természetes működéséhez hozzátartozik, hogy időről időre megújul, az elszarusodott, elhalt hámsejtek leválnak a bőrfelszínről, s helyüket új hámsejtek veszik át. A teljes hámcsere mintegy 4 hét alatt zajlik le, s ezt a folyamatot normális esetben észre sem vesszük. E szabály alól természetesen a fejbőr sem jelent kivételt, ám ha a hámcsere valamely okból felgyorsul, ha a leváló apró bőrdarabkák nagyobb számban távoznak, mint rendesen, akkor e rendellenességről hamarosan dérlepte vállunk alapján is tudomást szerzünk.

Így lehet meggyógyulni a megfázásból csak gyógynövényekkel >>>

A felnőtt lakosságnak kb. 60%-a legalább egyszer az életében találkozik ezzel a problémával, tehát nem mondhatjuk, hogy a korpás fejbőr csupán keveseket érintő, elszigetelt jelenség lenne.

Hópihék a vállon

Mitől korpásodik a fejbőr?

Bőrünk felszínére sajátos mikroflóra jellemző. A egészséges bőr enyhén savas kémhatása egyensúlyban tartja a bőrünkön amúgy hasznos szerepet betöltő mikroorganizmusok és gombák arányát. Probléma akkor keletkezik, ha ez az egyensúly valamilyen okból felborul, s elszaporodik a Pityrosporum ovale nevű gomba. Ilyenkor a bőr bizonyos sejtjei fokozott mértékben kezdenek osztódni, majd abban az ütemben, ahogyan képződtek, elszarusodnak és leválnak a bőrfelszínről. A kóros gombaszaporulat beindulásának természetesen vannak előfeltételei is.

A korpásodás kialakulásában szerepe van bőrtípusunkat is meghatározó genetikai adottságainknak, ám ez ellen nem sokat tehetünk. Annál többet a megfelelő anyagcsere-folyamatok fenntartása érdekében. Fontos a táplálkozásunk minősége és az emésztési viszonyaink folyamata, sajátossága vagy esetleges zavara is. Szakemberek szerint a magas koleszterintartalmú ételek is megváltoztatják a fejbőr pH-értékét, ezért például a fehér húsok kedvezőbb hatásúak, mint az egyéb húsféleségek, ugyanígy a zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend is előnyösebb, mint a túlnyomórészt húsokat előnyben részesítő.

Szerepet játszhatnak a kóros korpásodás kialakulásában a mindennapi stressz, a hőmérséklet és a páratartalom is. A hideg idő a tapasztalatok szerint súlyosbíthatja, míg a napsütés enyhítheti, sőt meg is szüntetheti a tüneteket. A sós és a gyógyvizek is kifejezetten jó hatással vannak a korpás fejbőrre.

Mit tehetünk ellene?

A fentiekből nyilvánvaló, hogy a makacs korpa előzéséhez életmódbeli változásokra is szükség lehet, ám ezeken túl is számos más fegyver áll rendelkezésünkre. A cél a túlszaporodott gombák visszaszorítása, de nem teljes eltüntetése, hiszen ezek normális bőrflóránk részét képezik. Ismertek olyan készítmények, amelyek gátolják a bőr szarusodását, illetve más anyagok az elszarusodott rétegeket oldják fel, illetve a faggyútermelést csökkentik. Ehhez társulhatnak az olyan fertőtlenítő hatású hatóanyagok, amelyek a káros mikroorganizmusokat pusztítják, vagy azok szaporodását gátolják. A korpásodást gátló szerek leggyakoribb hatóanyagai a kén, a szelén diszulfid, a cinkpiritiont és a ketokonazol. A megfelelően megválasztott korpásodás elleni szereket eleinte hetente kétszer-háromszor kell alkalmazni, amit a későbbiekben heti egy alkalomra csökkenthetünk.

Mivel a gyógyulási folyamat elején az elhalt beteg bőr nagyobb iramban távozik, ezért előfordulhat, hogy átmenetileg látszólag fokozódik a korpásodás, ám ezután már rendszerint látványos javulás tapasztalható. Megtörténhet, hogy a fejbőrön található gombák hozzászoknak az ellenük használt szerekhez, de ekkor sem kell kétségbeesnünk, bátran próbálkozzunk más hatóanyagú korpásodás elleni szerekkel. Egy azonban biztos: a korpásodás nemigen múlik el magától, és ha nem kezeljük, a helyzet csak rosszabbodik.


Szerző: Czerok Tamás

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés