2021. Május 11. kedd
Egy nyomós okkal több a testmozgásra: amellett, hogy segítségével kalóriát égetünk, a testmozgás a neuronok érzékenységét is visszaállítja, melyek szerepet játszanak a jóllakottságérzet irányításában.

Az elhízás hátterében számtalan tényező játszik szerepet, mint például a helytelen étkezési szokások és az ülő életmód. Feltételezések szerint a túlzott zsírfogyasztás azáltal is hozzájárul a súlygyarapodáshoz, hogy hibásodást okozhat az agy hipotalamusz nevű területén lévő, jóllakottságérzetért felelős neuronjai által közvetített jelekben, ez pedig kontrollálatlan evéshez, és elhízáshoz vezet.

testmozgás, jóllakottság

A brazil Campinasi Egyetem kutatói José Barreto C. Carvalheira vezetésével elhízott rágcsálókon kimutatta, hogy a testmozgás hatására a hipotalamusz neuronjaiban helyreállt a jóllakottság jelzése, és az állatok kevesebbet is ettek.

Carvalheria magyarázata szerint az elhízott kísérleti állatokban a mozgás megnövelte két olyan fehérje szintjét a hipotalamuszban, amelyek döntő szerepet játszanak az éhséget befolyásoló legfontosabb hormonok, az inzulin és leptin érzékenységének növelésében.

A fizikai aktivitás tehát nem csak azáltal játszik szerepet az elhízás megelőzésében és kezelésében, hogy növeli a szervezet energiafelhasználását, hanem a jóllakottságérzetet szabályozása révén is – írják a kutatók a PLoS Biology folyóiratban megjelent tanulmányukban.


Forrás: Medipress
2010. 09. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés