2024. Június 17. hétfő
A várandós nők, annak ellenére, hogy szexuálisan kevésbé aktívak a terhesség előrehaladtával, ugyanannyira élvezik az aktusokat, mint korábban – mutatott rá egy kutatás.

A The Journal of Sexual Medicine szaklap oldalain megjelent új tanulmány kiindulópontja a nőkkel foglalkozó szexuális kutatások alacsony száma volt, azaz annak felismerése, hogy a férfiak szexuális problémáival jóval több munka foglalkozik, mint a nők hasonló panaszaival.

terhesség, szex

A kutatást végző portugál szakemberek 188 nő megkérdezésével szereztek információt arról, milyen a nők viszonya a szexuális együttlétekhez a terhesség alatt. A megkérdezettel közel fele (44,7%) úgy válaszolt, hogy szexuálisan a legaktívabb időszak az első trimeszter volt, kicsit több, mint egyharmaduk (35,6%) a második trimeszterben volt többet együtt a párjával.

A harmadik trimesztert csupán 10%-nyi kismama nevezte meg a terhesség szexuálisan legaktívabb periódusának, ennek ellenére mégis a megkérdezettek 80,1%-a élt rendszeresen szexuális életet a terhessége harmadik szakaszában. Sőt, az is kiderült, a nők 40%-a a szülés hetében is szexuálisan aktív maradt.

A kismamák majdnem fele arról számolt be, hogy szexuális életük rendszerességében az első két trimeszter alatt árnyalatnyi, vagy semmilyen különbség nem mutatkozott a várandósságukat megelőző időszakhoz viszonyítva. A kismamák közel egynegyede (23,4%) elárulta, volt félelem bennük, hogy a szexuális aktus során a babát valamilyen károsodás érheti – esetenként ez a félelem a férfipartnertől volt eredetezhető.

A szexuális élet minőségével kapcsolatban a válaszadók fele úgy vélte, semmilyen változás nem mutatkozott a terhességük alatt az átélt gyönyörben, ugyanakkor 27,7%-uk szerint nem volt ugyanolyan élmény a szex várandósan, mint korábban. A szexuális vágy mértékét tekintve a kismamák 38,8%-a vélte úgy, hogy pontosan ugyanannyira kívánták az együttlétet, mint terhességük előtt, 32,5 %-uk szerint azonban a vágy csökkent bennük állapotosan.

A szexuális aktivitást illetően a hagyományos (vaginális) közösülés volt a legjellemzőbb (98,3%), amit az orális szex követett (38,1%), majd a sort az anális szex zárta (6,6%). A nők egyötöde számolt be arról, hogy terhessége alatt végzett önkielégítést.

A nők 40%-a érezte úgy, hogy párjuk számára kevésbé vonzóak várandósan, mint azelőtt, de a válaszadók nagyobbik része ilyet nem tapasztalt.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés