2021. Április 23. péntek
A legújabb felmérés szerint a terhes nők közel fele többet hízik a terhesség alatt, mint amennyit az irányelvekben javasolnak.

„Ez azért aggasztó, mert a túlzott mértékű hízás káros egészségügyi következményekkel járhat az édesanyára és a gyermekére egyaránt” – mondta az Obstetrics & Gynecology szakfolyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, Andrea Sharma, az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának munkatársa. Dr. Karen Cooper, a Cleveland Clinic Be Well Moms programjának vezetője szerint a hízás egy része tévhitekből ered. „A nők többsége úgy érzi, hogy ilyenkor a testsúly nem számít, és itt az alkalom, hogy annyit egyen, amennyit csak szeretne” – állítja Cooper. „A legtöbben azt hiszik, hogy a felesleges testsúlyt gyorsan és könnyen le tudják majd adni a szülés után.”

A kutatáshoz több mint 44 ezer olyan nő adatait elemezték, akik 2010. és 2011. között teljes idejű, egyes szülésen estek át. A nők egyötöde túl kevés kilogrammot hízott a terhesség alatt, és csak 32 százalékuk hízott annyit, ami az Institute of Medicine irányelveiben meghatározott határértékeken belülre esett. A nők valamivel több mint 47 százaléka azonban túl sokat hízott. Az eredmények azt is kimutatták, hogy az, hogy a nők túl keveset, túl sokat, vagy éppen a megfelelő mennyiséget híztak a terhesség alatt nagymértékben függött attól, hogy mennyi volt a terhesség előtt a testsúlyuk. Az Institute of Medicine irányelvei szerint a terhesség kezdetekor mért normális testsúly esetén az ajánlott testsúly-gyarapodás 11-16 kilogramm, túl alacsony testsúly esetén 13-18 kilogramm, túlsúly esetén 7-11 kilogramm, elhízás esetén pedig 5-9 kilogramm a terhesség alatt.


Forrás: Medipress
2015. 03. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés