2024. Április 15. hétfő
A sikeres fogyókúra egyik kulcsa a megtervezett étrend
A bikiniszezon előtt és a januári újévi fogadalmak idején kezdenek a legtöbben fogyókúrázni. A november nem a fogyni vágyók kedvenc hónapja, Bús Tímea életvezetési tanácsadó szerint azonban nem az időponton múlik a fogyókúra sikere.
A téli, borongós időjárás nem kedvez a hangulatunknak. Ezt tudjuk jól, hiszen a hűvös, esős idő és a korai sötétedés nem varázsol jókedvet az arcunkra. Sokan nehezebben is állnak neki ilyenkor a fogyókúrának, hisz sportolni sem feltétlenül van idejük, a táplálkozáson azonban mindenképp érdemes elkezdeni a változtatást. A fogyás sikere ugyanis nagyban függ az étrendtől és nem feltétlenül szükséges edzőteremben izzasztani magunkat, ha szeretnénk megszabadulni néhány kilótól. Télen is lehet fogyni!
„Sok olyan helyzet adódik, amikor valaki időhiány miatt nem tud sportolni vagy épp egészségügyi okok akadályozzák meg ebben. A fogyás azonban nem csak ezen múlik és aki valóban túlsúllyal küzd vagy fogyni akar, nem legyinthet csak úgy, mondván, hogy nincs ideje a mozgásra. A táplálkozással ugyanis nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy megszabaduljunk a plusz kilóktól és a kedvünk is jobb lesz, hisz elindultunk azon az úton, amelynek a végén elérjük a célunkat” - kezdte Bús Tímea, életvezetési tanácsadó.
A szakember szerint a fogyókúra elkezdésében nem az időjárás vagy az évszakok játsszák a legfontosabb szerepet, hanem az, hogy egyfajta kihívásként tekintsünk a fogyásra, amelyért hajlandóak vagyunk áldozatot hozni.
„Az elhízás mögött 80-85% százalékban állnak pszichés okok és csupán 10-15 százalékban okozzák egészségügyi gondok a túlsúlyt. Ebből is jól látszik, hogy a fogyás egy összetett pszichés folyamat, ami fejben kezdődik és a lélekben folytatódik. Hatalmas önismereti út ez, amiben fontos, hogy feltárjuk a kiváltó okokat, ebben sokat segíthet például a szomatodráma. Sokan stresszevők, azaz esznek, ha szomorúak, ha stresszesek, de emögött is lelki folyamatok állnak, melyeket ajánlott megismerni és csak utána lehet tartós a fogyás, ellenkező esetben találkozhatunk a jojó-effektussal” - tette hozzá a szakértő.

A sikeres fogyókúra egyik kulcsa a megtervezett étrend

Bús Tímea szerint, ha kitűzünk egy célt magunk elé, könnyebb hosszú távon tartani a fogyókúrát, hisz a motiváció nagyon sokat segíthet abban, hogy fejben és lélekben is tudatosak maradjunk. Motiváció lehet akár egy döntés is, hogy tudatosan táplálkozunk és megtervezzük, mikor mit fogunk enni.
„Nagyon sok családban az evés a szeretetnyelv, de ha meghoztuk a döntést, hogy mondjuk szeretnénk beleférni egy csinos régi ruhánkba vagy épp az esküvőnkre szeretnék magunkat formába hozni, akkor azért bizony áldozatot kell hoznunk. Ehhez elengedhetetlen, hogy tervezzünk. Az étkezésünk az alap ilyenkor, célszerű 30 napra előre összeállítani, mikor mit fogunk enni. Persze sok nehéz élethelyzet adódik, például, ha a család másként étkezik vagy ha időhiányban szenvedünk, ezért olyan változatos fogásokat állítsunk össze egy hónapra előre, amelyeket szívesen megeszünk, diétásak és garantálják, hogy nem fogunk éhezni.” – magyarázta Tímea.
Szerző: Tomasovszki Bea
2023. 10. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés