2021. Május 10. hétfő
Nyári károk -  Téli veszélyek -  Szakemberrel olcsóbb is -  Megvastagodott hámréteg? -  Mechanikai peeling -  Biológiai peeling -  Majdnem orvosi módszerek -  Gyümölcssavakkal -  Bőrkoptatással -  Rendszeresen ismételni!
Az egyes évszakokban jellemző időjárás eltérően hat a bőrre, ugyanakkor a nyári napozás éppúgy megviseli, mint a téli hideg. Mit tegyünk otthon bőrünk érdekében, és mit tehet a kozmetikus?

Évszakváltáskor különösen szükségünk van arra, hogy a nyár okozta bőrproblémákat kezeljük, illetve felkészítsük bőrünket a zordabb, őszi-téli időjárás viszontagságaira, és fordítva.

Nyári károk

Bár a nyári mértékletes napozás jótékony hatást tesz szervezetünkre, sőt szükségünk is van az éltető nap sugaraira (többek között például a D-vitamin előállításához), de ennek sajnos ára van! Az UV-sugarak hatására a bőr elveszíti rugalmasságát, hidratáltsága csökken, a felső hámréteg megvastagszik, benne szabad gyökök képződnek, kialakulnak vagy mélyülnek a ráncok, elzáródnak a pórusok, illetve az arra érzékeny bőrön pigmentfoltok is kialakulhatnak, melyek nehezen tűnnek el. Napsugár hatására tehát gyorsul a bőr öregedése.

Bőrápolás évszak

Téli veszélyek

Egyéb veszélyeket rejteget számunkra az ősz és a tél, főleg ha beszorulunk a füstös városba. A szél, a nagy hideg vagy a túlzott meleg, a száraz levegő, a távfűtés, a levegőben lévő szennyező anyagok, „téli álmot alvóknál” a mozgásszegény életmód mind-mind hatnak a bőrre. E szélsőséges viszonyokra bőrünk érzékenyen reagál; száraz tapintatúvá válik, behúzódik, viszket, megvastagodik a szaruréteg. Hatásukra oxigénhiány lép fel a szövetekben, kitágulnak a hajszálerek, a bőr kipirul, súlyosabb esetekben látható hajszálértágulatok alakulnak ki, és természetesen ezek szintén elősegítik a bőr korai, illetve gyors öregedését.

Szakemberrel olcsóbb is

Természetesen a modern fényvédők és kozmetikumok hatékony segítséget nyújthatnak a megelőzésben, és a rendszeres házi ápolással késleltethető a bőr öregedése, mégis időnként (bár a legjobb volna rendszeresen) keressük fel kozmetikusunkat! Szükség van erre, mert a kozmetikus rendelkezik azzal a szaktudással, amelynek alapján a bőrt diagnosztizálva pontosan bőrtípusunknak és a bőrünk aktuális állapotának megfelelő készítményeket tud ajánlani otthoni ápolásra, s így megkímélhetjük magunkat a felesleges és költséges kísérletezésektől. Emellett azért is érdemes kozmetikushoz fordulni, mert a szakember a kezelésekkel olyan hatást tud elérni, amelyre az otthoni ápolással soha nem volnánk képesek.

Megvastagodott hámréteg?

Még ha rendszeresen ápoljuk is a bőrünket, hidratáló és tápláló krémeket használunk, ijesztő és macerás pakolásokat kentünk fel, akkor sem tudunk olyan eredményesen védekezni a bőr öregedése ellen, mint azt gondolnánk. Az említett káros környezeti hatások folytán megvastagodott hámréteg ugyanis egyszerűen nem engedi be a hatóanyagokat. Szerencsére ma már, a kozmetikai ipar fejlődésének köszönhetően, a szakembernek rendelkezésére áll a tudás és az eszköz, hogy a bőrtípusnak megfelelő készítményekkel át tudja törni a "gátat", és kellő mélységbe, megfelelő hatóanyagot juttasson a bőrbe.

A hatóanyag felszívódásának elengedhetetlen feltétele, hogy a bőr megvastagodott hámrétegéről a szarusejteket eltávolítsuk, azaz peelingezzünk. Erre ma már több módszer is létezik.

Mechanikai peeling

A legáltalánosabb, akár otthon is használható peelingek az ún. mechanikai peelingek, más néven dörzspeelingek vagy még egyszerűbben a bőrradírok, melyek a bőr elhalt sejtjeit mechanikailag, dörzsöléssel koptatják le. Hatóanyagaik a barackmagőrlemény, a mandulakorpa vagy polietilén golyócskák, melyeket vagy a felkenés után megszáradó maszkokba tesznek, és száradás után dörzsöléssel kell eltávolítani, vagy szemcsés tapintatú folyékony krémekbe, zselékbe, tusfürdőkbe, és akkor nedves kézzel kell dörzsölni. Mindkét esetben peelingezés után maradéktalanul el kell távolítani a szer maradványait.

Biológiai peeling

A kozmetikában használatos biológiai peelingek kíméletes hámoldást biztosítanak a gyulladt, érzékeny bőrnek, mivel fehérjebontó enzimük oldja fel a szarulemezek közti kötőanyagot, s így a lemezek a peeling lemosásával távoznak a bőr felszínéről. Mivel a bőr állapotától függően több-kevesebb időre van szükség ahhoz, hogy az enzimek a bőrön kifejtsék hatásukat, ez a módszer szakértelmet igényel.

Majdnem orvosi módszerek

Széles körben elterjedt e két alapmódszer egy-egy változata a kozmetikai szalonokban, melyeket az orvosi gyakorlatból jóval kíméletesebb változatban vett át a szakma; a gyümölcssavas hámlasztás és a mikrodermabrázió, melyekkel nemcsak minden eddigi módszernél hatékonyabb hámoldást tud végrehajtani a kozmetikus, hanem alkalmas különféle bőrproblémák, kozmetikai hibák kezelésére is.

Gyümölcssavakkal

A gyümölcssavak, vagyis az alfa-hidroxisavak (AHA) mint például a citromsav, az almasav, a tejsav, a glikolsav oldják a szarusejtek közti kötőanyagot, de mélyebb hatást fejtenek ki, mint a biológiai peelingek, mivel a felszíni hámoldás után behatolnak a sejtek közötti réseken át egészen a szaruréteg aljáig, ahol serkentik a sejtosztódást, így elősegítik a bőr regenerálódását.

A gyümölcssavas kezelést kúraszerűen is alkalmazhatjuk. Mivel a szaruképződés folyamata, vagyis a bőr "kicserélődése" mintegy 28 nap alatt megy végbe, így a bőr regenerálása, megújítása, vitalitásának növelése nagyjából 1 hónapot vesz igénybe. Ha gátolt a szaruleválás a bőr felszínéről, akkor lelassul e a folyamat, elöregszenek a sejtek, és nem tudják helyüket friss sejtek átvenni. Ezen segít a gyümölcssavas mélyhámlasztó kúra.

Ha egy hónapon keresztül heti egy alkalommal elvégezzük a kezelést, az rákényszeríti a bőrt a friss sejtek képzésére, a gyorsabb regenerálódásra, a hatóanyag maximális felszívására, és elősegíti a felületi sérülések gyorsabb lelökődését, kozmetikai hibák, ráncok halványodását, esetleg megszűnését. Minden bőrtípusra alkalmazható ez a kezelés, de a dozírozást szakembernek kell megállapítania, és a kezelés végeztével megfelelő hatóanyaggal vissza kell állítani a bőr pH-ját.

Bőrkoptatással

A másik módszer az elvet tekintve a mechanikai peelingek közé sorolható, de messze fölöttük áll. Ez a mikrodermabrázió, azaz mikrobőrkoptatás, melyet erre a célra kifejlesztett géppel végez a kozmetikus. Az eljárás lényege, hogy a gép miközben a kezelőfejet egyenletesen vezetjük a bőrön alumíniumoxidkristály-port fúvat a bőrre, majd azt vákuum segítségével azonnal vissza is szívja egy másik tartályba a lecsiszolt szarulemezkékkel együtt.

Ezzel az eljárással nemcsak tökéletesen sima, tiszta, üde bőrt kapunk, hanem még a vákuumhatás is érvényesül, mely az egész szövetet átmozgatja, javítja ezzel az anyagcserét, a vérkeringést, a nyirokáramlást. Ezenkívül jótékony hatással van a szervezet saját gyógyító, regeneráló folyamatainak beindítására; méregtelenít, salaktalanít, növeli a bőr vitalitását. Fokozódik a bőr áteresztő képessége, felszívása, ezáltal nagy mennyiségű hatóanyag vihető be a bőrbe, melyek így mélyen tudják kifejteni jótékony hatásukat. Az eljárás teljesen fájdalommentes és veszélytelen.

Bármilyen bőrtípusra alkalmazható általános regenerálásra, de kúraszerű használatával kozmetikai hibák is orvosolhatóak. látványos eredmény érhető el vele pattanásos bőrök kezelésében, mivel tisztítja és beszűkíti a pórusokat. Halványítja, vagy eltünteti a főleg a helytelen táplálkozás következtében vagy napérzékenység miatt kialakult foltokat. Javít a rozáceás, azaz a hajszálértágulatos bőr állapotán, mert javítja a vérkeringést.

Rendszeresen ismételni!

Egy-egy hámlasztó kezelés azonban nem örök érvényű, célszerű azt időszakonként megismételni. Ha azt akarjuk, hogy a kezelések igazán hatásosak, tartósak és eredményesek legyenek, és bőrünk sokáig megőrizze fiatalságát, üdeségét, akkor elengedhetetlen, hogy az év többi napján mi magunk is ápoljuk a bőrünket, és ha változás áll be a bőr állapotában forduljunk ismét szakemberhez.

A kezelések végén kérjen tanácsot a kozmetikustól a megfelelő házi ápolásra, és kényeztesse magát hogy jól érezze magát a bőrében!Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés