2024. Június 18. kedd
Legyen jelen a világhálón! -  Ne vigye túlzásba! -  Megelőzés, küzdelem és gondoskodás
Az időskorhoz közeledve a legtöbben a demenciától, vagyis az időskori elbutulástól félnek. Szerencsére a folyamatosan zajló kutatásoknak köszönhetően ma már egyre többet tudunk a betegség természetéről. Az egyik legújabb kutatás szerint az internetes böngészés közel sem az ellenségünk, sőt valódi ellenszer. Természetesen csak mértékkel fogyasztva.

Legyen jelen a világhálón!

Az internethasználat segíthet a demencia kivédésében – számol be róla a Medscape orvosi szakportál.

A májusban megjelent tanulmány szerint a kutatásban 18 ezer felnőtt internethasználati szokásait nyomon követve találták azt az eredményt, miszerint akik rendszeresen jelen voltak a világhálón, azoknál 50 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint akikre nem volt jellemző az online jelenlét.

Internetezzen a demencia ellen

Ha többet szeretne tudni a demencia megelőzéséről

Fontos ugyanakkor az is, hogy a túlzott mértékű böngészés már épp ellentétes hatás váltott ki.

A tudományos közlemény egyik szerzője, Gawon Cho magyarázata alapján az online jelenlét segíti az agy ellenállóképességének fenntartását – ezzel pedig jótékony hatást fejt ki a szellemi öregedés és a demencia kialakulása ellen.

Azt már korábbi kutatásokból is lehetett sejteni, hogy azok az idősek, akik aktívan jelen voltak a világhálón, jobb szellemi teljesítményt és emlékezeti működést mutattak.

A mostani vizsgálatban 18 ezer, az „Egészség és Nyugdíjazás” munkanévre hallgató nagyszabású kutatási projektben résztvevő idősebb személy adatait elemezték. Még a vizsgálat kezdetén, 2002-ben minden résztvevő esetében felmérték a kiindulópontnak számító szellemi teljesítményt, majd pedig 2018-ig bezárólag kétévente megkérdezték őket az online jelenlétükkel kapcsolatosan.

Ne vigye túlzásba!

Az eredmények alapján azok esetében volt a legkisebb a demencia kialakulásának kockázata, akik rendszeresen interneteztek: a legkisebb rizikó azon időseknél mutatkozott, akik napi 0,1-2 órát töltöttek az online térben.

A 2 óra feletti napi böngészést követően azonban elkezdett emelkedni a demencia kialakulásának kockázata és 6-8 óra napi internetezés mellett találták a szellemi hanyatlás kialakulásának legmagasabb esélyét.

Ezek az adatok arra mutatnak rá, hogy az idősebb személyek esetében fontos védőhatása lehet a rendszeres, napi szintű online jelenlétnek az agy öregedése és a demencia ellen – ám kizárólag akkor, ha ez mértékkel történik. A túlzott internethasználat ugyanis többet árt, mint használ.

Megelőzés, küzdelem és gondoskodás

Sokat segíthet az Alzheimer-kórral és más, demenciát okozó betegségekre specializálódott www.felejtek.hu azoknak, akik érintett családtagjukat gondozzák. Nemcsak ezekről a betegségekről tudhatnak meg minden fontosat, hanem számos hasznos ápolási tanácsot gyűjtöttek össze a betegek hozzátartozói számára is. Ötleteket kaphatnak napi gondozás során felmerülő problémákhoz, például ahhoz, hogyan javítható a memória, milyen játékokkal, gyakorlatokkal lehet a lehető legtovább karbantartani. Nagyon fontos az is, hogy a felejtek.hu portálon keresztül sorstársakkal is megoszthatja a tapasztalatait és szakemberektől is kérhet segítséget, nemcsak orvosi, hanem szükség esetén jogi, esetleg társadalombiztosítási ügyekben is.

Szponzorált tartalom

 


Forrás: Felejtek.hu

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés