2023. December 01. péntek
Egészséges táplálkozással a memória karbantartásáért -  A rostban gazdag ételek szerepe  -  A memória romlása lényegesen lassítható vitaminok bevitelével
Időskori táplálkozás? Másképp kell étkezni, mint fiatalon? Egyáltalán mit kell fogyasztani időskorban? A szupernagyik és szuperpapik idős koruk ellenére fiatalokat megszégyenítő memóriával rendelkeznek, agyuknak bizonyos részei megőrzik fiatalságukat. Az idő múlásával nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is keresztül megy az ember, ami hatást gyakorol a táplálkozásra is.

Az ember agyának térfogata 50 év körül elkezd zsugorodni, ezzel egyidejűleg a memória is romlásnak indul. Ezek a széles körű agyi változások abszolút normálisak, ennek ellenére egyre több bizonyíték sugallja, hogy megfelelő táplálkozással a „fittség” is megőrizhető – olvasható a BBC NEWS oldalán. A kutatás során az MRI-vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy azon idősek, akik egészségesebben táplálkoztak, emlékezőtehetségük vetekedett a fiatalabbakéval. Ezen szupernagyik és szuperpapik agyának memóriagépezete vastagabbnak és egészségesebbnek tűnt, mint a velük egykorú időseké. Az agy általában zsugorodásnak indul a kor előrehaladtával, viszont azon „szuperöregek”, akik egészségesen táplálkoznak, nem dohányoznak, és rendszeresen mozognak, agyuk egy része méretét tekintve hasonló maradt a fiatal felnőttekéhez.

Alzv4

Felejtek.hu: Ha többet szeretne tudni a demencia megelőzéséről

 

"Azt gondoljuk, hogy léteznek olyan nem genetikai tényezők, mint például a jó kondíció és az egészséges táplálkozás, melyek ellenállóvá tehetik az embert időskorban is" – nyilatkozta az egyik kutató a BBC NEWS oldalán megjelent „ super agers, offer clue to keeping a sharp memory” cikkében. A dohányzásról és a magas koleszterinszintről már korábban is megállapították, hogy felgyorsítják az agy öregedését.

Egészséges táplálkozással a memória karbantartásáért

A kor előrehaladtával csökken az aktív testtömeg, sorvadásnak indulnak az izmok és a szervek, és lényegesen lassul az alapanyagcsere. Mivel romlik a tápanyagok emésztése és felszívódása, így időskorra sokkal jellemzőbb a székrekedés, ami miatt a hashajtók rendszeres szedése tápanyaghiányt okoz. Az időskori napi szükséges energiamennyiség 1800-2000 kcal. Ajánlott ötször keveset étkezni, ezáltal kevésbé terhelődik az emésztőrendszer. Lehetőség szerint teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket ajánlott fogyasztani, például barna kenyér, pékárú, teljes kiőrlésű tészták, zab, növényi tejtermékek, lehetőleg zabliszttel, kókuszliszttel habart főzelékek, friss zöldségfélék és gyümölcsök, valamint burgonya és barna rizs. Ezekből tökéletesen fedezhető a szükséges napi 30-35 g rost bevitele.

A rostban gazdag ételek szerepe

A rostban gazdag ételek segítik az anyagcserét beindítani, így az időskori gyakori székrekedés is könnyen kiküszöbölhető tudatos és egészséges táplálkozással. Abban az esetben, ha úgy véli gyakran puffad, szelel, és mindennapos székelési problémák keserítik meg az életét, végezzen el otthon egy béltisztító kúrát, amely nemcsak fájdalommentes, hanem a problémák sokaságát is legyőzheti a kúra végeztével. A kúra igen egyszerű, nem igényel különösebb figyelmet, vagy változtatást az életében. Azt már említettem, hogy a magas rosttartalmú ételeknek különösen nagy a jelentősége ebben a korban, hiszen az időskori székrekedés rostokban gazdag ételek rendszeres fogyasztásával megelőzhető. Mindemellett az ásványi anyagokban gazdag ételek és szintén pozitív hatással vannak a szervezet egészére.

A memória romlása lényegesen lassítható vitaminok bevitelével

• C-vitamin (zöldpaprika, narancs, citrom, articsóka, karalábé, karfiol, leveles kel, sóska)

• B1-vitamin (barna kenyér, búzacsíra, korpa, dió, mogyoró)

• B2 (zöldbab, borsó, olajos magvak)

• B6 (zöldborsó, burgonya, vöröshagyma, banán)

• B12 (sörélesztőpehely, savanyú káposzta, kovászos uborka)

• Folsav (sötét zöld ételek, például spenót, sóska, brokkoli, valamint az élesztő, hüvelyesek)

További táplálkozási tanácsok >>>

 

Szponzorált tartalom


Forrás: felejtek.hu

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés