2021. Június 25. péntek
Az eddig használt echokardiográfiás ultrahangnál ötször gyorsabb ultrahangot alkalmazott a szív vizsgálatára egy amerikai kutatócsoport. Az eljárás különös értéke az, hogy szabálytalan szívműködés esetén is teljes mértékű tájékoztatást nyújt.

Az Elisa Konofagou és munkacsoportja által használt új technika néhány négyzetmilliméternyi területen ábrázolja a mozgást, ami a másodperc törtrésze alatt történik a szív egyes részein. Ez lehetővé teszi, hogy bemutassa: a szív egyes részei mikor és milyen gyorsasággal követik a bioelektromos ingert, milyen sebességgel húzódik össze mind a négy szívüreg. Az elektromechanikus hullám képalkotás (EWI) azért rendkívüli, mert egyetlen szívösszehúzódás során megadja mindezen információkat.

szívritmuszavar

A szív összehúzódása azt a bioelektromos ingert követi, mely az ökölnyi izomcsomó ingerképző helyéről indul el és az EWI ezt a másodperc milliomodrészének eseményét teszi láthatóvá. A modern diagnosztikus eljárás mindezt ultrahang alkalmazásával változtatja képpé, és szívritmuszavar esetén is használható.

A leggyakoribb szívritmuszavar a pitvari remegés, amikor a szív felső része, a pitvar nem ritmusos összehúzódásokat végez, hanem remeg, fibrillál. A pitvarfibrilláció az életkor előrehaladásával mind gyakoribb. A Columbia Egyetemen kutató Konofagou idézi azt a statisztikát, amely szerint ez a ritmuszavar az agyi katasztrófa esetek 15-20 százalékáért felelős és ennek kezelése az Egyesült Államokban évente hétmilliárd dollárba kerül. Ha az ilyen szabálytalan szívműködés diagnosztikájában egy új, olcsó módszer bevezethető, az a betegek tízezreinek életét mentheti meg és az egészségügyi költségeket is jelentősen csökkenti.

„Az ultrahang olcsó és biztonságos technika, ezért elképzelhető, hogy a jövőben az orvos egy telefon méretű műszert visz a táskájában és azzal további, fontos adatokat nyerhet páciense betegségéről” – mondta a vizsgálat vezetője. A módszert a Proceedings of the National Academy of Sciences ismerteti.


Forrás: MTI
2012. 02. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés