2024. Június 16. vasárnap
Nyomkövetővel, méghozzá a világ legkisebb készülékével látják el a szexuális bűnözőket Dél-Koreában, így akadályozva meg, hogy a számukra tiltott területeket megközelítsék.

A hazai fejlesztésű szerkezet, mely a maga 9 cm-es hosszúságával, 4 cm-es szélességével és 2,5 cm-es vastagságával jóval kisebb, mint a világszerte, többek között az USA-ban is használt szerkezet, jelzi a rendőrségnek, ha viselője tiltott területre lép, vagy megsérti a számára előírt kijárási tilalmat.

megbilincselt férfi rács mögött, szexuális, bűnöző

Az igazságügyi minisztérium azt várja a bűnözők bokájára felhelyezett nyomkövetőtől, hogy véget vet az ismétlődő bűncselekményeknek és megfékezi a szexuális jellegű támadásokat.

Az ázsiai országban, ahol 2006-ban egy szomszédja megerőszakolt, meggyilkolt, majd felgyújtott egy 11 éves kislányt, tavaly lépett életbe a szexuális zaklatók megfigyeléséről szóló törvény, amelynek értelmében folyamatos ellenőrzésnek kell alávetni a szexuális bűncselekményért már kétszer elítélteket, illetve azokat, akik 13 évesnél fiatalabb gyermeket zaklattak.

Az idén ismét feltámadt a gyermekek biztonsága miatt aggodalom, miután két általános iskolás kislány feldarabolt maradványait találtak meg az ország egy távoli vidékén. Őket is egy szomszédjuk gyilkolta meg.

Körülbelül 300, feltételesen szabadlábra helyezett, vagy próbaidejét töltő szexuális bűnöző hordja szeptembertől a friss fejlesztésű nyomkövetőt, mely egyaránt jelzi, ha viselője megpróbálja levenni, ha iskolák, vagy korábbi áldozatai lakhelyének közelébe megy, vagy ha megsérti az éjszakai kijárási tilalmat. Egy személy megfigyelése maximum 10 évig tarthat.

A szexuális bűnelkövetők nyomon követését az amerikai Florida állam kezdte meg 1997-ben, mára nagyjából 10 ország bűnüldöző szervei járnak el hasonlóképpen.


Forrás: MTI
2008. 09. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés