2024. Június 21. péntek
Az Erzsébet-kori Angliában egészségügyi problémaként kezelték az ún. szerelem-betegséget, és gyógyszerként többek között szexet írtak fel ellene az orvosok.

Manapság a szerelemmel kapcsolatos betegségtüneteket a viszonzatlan szerelem vagy a szerelmi csalódás miatti szenvedéshez kapcsoljuk, a 16. századi Angliában azonban mást jelentett a szerelem-betegség.

szex, szerelem, betegség

A Telegraph szerint korábban nem ismert orvosi beszámolók, naplók és receptek bizonyítják, hogy sokan keresték fel a kórházakat olyan tünetekkel, mint depresszió, izzó test, túlzott szerelmi vágy, irracionális gondolatok, és az önuralom elvesztése.

Az orvosok ellenszerként diétát, főzeteket, elmegyakorlatokat vagy zenehallgatást javasoltak pácienseiknek, de drasztikusabb esetben érvágásra is sor került. A legsikeresebb gyógymód azonban a szex volt az orvosok szerint.

Dr. Lesel Dawson, a Bristoli Egyetem munkatársa szerint a szerelmi betegség főleg akkor fordult elő, ha az érintettek nem mutathatták ki szerelmüket, mert azt például nem a saját társadalmi osztályukba tartozó iránt érezték. Az emiatt érzett düh és frusztráció mentális betegségbe fordult át.

A hiedelem szerint a szerelem olyan fertőző betegség volt, melyet a szemen keresztül lehetett elkapni, és rögtön fizikai tüneteket okozott. A korabeli írások szerint ilyenkor felgyülemlett a testet emésztő vér és a sperma, és melankóliát okozó ártalmas gőzök szabadultak fel. A szex ezek mennyiségét segített csökkenteni.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés