2024. Június 21. péntek
Az óvszer használata kétség kívül körülményes, ám szükségessége nem vitatható el. Egy tanulmány szerint az óvszer nélküli szexnek mégis van egy haszna: jót tesz a lelki egészségnek.

A Nyugat-Skóciai Egyetemen Stuart Brody és munkatársai által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a védekezés nélküli heteroszexuális együttlét szignifikáns mértékben növeli a férfiak és nők mentális jólétét. Megfordítva: az óvszeres szex rosszabb lelkiállapottal párosult.

szex, óvszer

Brody szerint a férfiak biológiailag a védekezés nélküli szex élvezetére vannak programozva, ugyanis ez evolúciós előnyt jelent, mivel maximalizálja a reprodukció esélyét.

„Az evolúció politikailag nem korrekt, ugyanis a lehetséges szexuális viselkedésmódok közül csak egy van, amelyik jobb élettani és mentális egészséggel társul, az evolúció pedig kizárólag ezt támogatja. Ez nem véletlen!” – tört ki Brody professzorból a tipikus skót.

A kutatók portugál nők és férfiak szexuális szokásait tanulmányozták kérdőív segítségével, amely kitért a fogamzásgátló eszközök használatára és a szexuális életükkel való elégedettségre. Emellett a kutatók kiértékelték a válaszadók pszichológiai egészségi állapotát is.

Brody következtetése szerint az óvszert használó tesztalanyok fokozott stresszel, fokozott problémákkal küzdöttek. Kimutatták, hogy a védekezés nélküli szexet gyakorlók több módszer segítségével, és sokkal jobban kezelték a stresszt. A mentális egészségi állapotuk szintén jobb volt.

A felmérést és eredményeit érthetően sokan kritizálják, hiszen a nem biztonságos szex nem kívánt terhességekhez és betegségekhez vezet.


Forrás: Medipress
2009. 08. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés