2024. Június 17. hétfő
A biztonságos szex egyik alapfeltétele az óvszer használata, ám egy felmérés szerint, a fiatalok negyede csupán nyűgnek érzi azt. Ezért is nagy a jelentősége annak az új tanulmánynak, mely szerint, a biztonságos szex akár még szórakoztató is lehet.

A Journal of Sexual Medicine című lapban megjelent tanulmány segítségével Devon Hensel, az Indiana Egyetem Orvosi Karának professzora azt az üzenetet szeretné átadni a fiataloknak, miszerint az óvszerhasználat nem ront a szex élvezetén, sőt akár még kellemesebbé is teheti az együttlétet.

óvszer, szex

A Guttmacher Kutatóintézet nemrégiben egy reprezentatív telefonos felmérést készített, melyből kiderült, hogy a nők 70, és a férfiak 45 százaléka szeretné elkerülni a teherbe esést, ám a megelőzést tekintetve igen sok félreértés mutatkozott. A megkérdezettek negyven százaléka gondolta például azt, hogy a születésszabályozásnak nincs szerepe a terhesség megelőzésében, 25 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy az óvszer csak felesleges macera.

Vizsgálata során Hensel 1599 férfitől gyűjtött adatokat, akiket felkértek, hogy vezessenek naplót szexuális életükről. A naplók tanulsága szerint a férfiak 85 százaléka használt óvszert együttlétei során, és – főleg az idősebbek közül – sokan kifejezetten kellemesnek tartották alkalmazását. Összességében pedig az derült ki, hogy az óvszer nyújtotta biztonságérzet képes volt növelni a szexuális élményt is, ami arra késztette a szakembereket, hogy megfontolják, nem kellene-e a mindennapi orvosi rutin részévé tenni az óvszer használatára való biztatást.

Hensel hangsúlyozta, hogy ideje lenne elűzni az óvszer körüli negatív mítoszokat, és minél többekhez eljuttatni az üzenetet, miszerint a biztonság egyben örömöt is okoz.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés