2024. Június 16. vasárnap
A szexuális együttlét lehet felejthető, vagy akár észveszejtő is, de bizonyos emberek számára mindkettő lehet egyszerre, mégpedig szó szerinti értelemben, ugyanis ideiglenes amnéziát okozhat.

Egy 54 éves, a washingtoni Georgetown-i Egyetemi Kórház sürgősségi osztályán jelelentkező amerikai nő azt állította, hogy semmire sem emlékszik az elmúlt 24 órából, ráadásul az újabb emlékei is homályosak és részben hiányosak. Egyetlen dologra tudott csak visszaemlékezni, mégpedig arra, hogy az amnéziája pontosan egy órával azután kezdődött, hogy lefeküdt a férjével – olvasható a Journal of Emergency Medicine című szaklap egyik érdekes cikkében.

amnézia, szex

Az átmenetei globális amnéziában szenvedő emberek általában nem panaszkodnak semmiféle mellékhatásra, és a memóriazavarok idővel többnyire maguktól megszűnnek. Az ideiglenes amnézia egy meglehetősen ritkán előforduló jelenség, évente százezer emberből körülbelül 3-5 embert érint.

A szakemberek egyelőre nem biztosak benne, hogy mi okozza ezt az állapotot, és az sem világos, hogy az átmeneti amnéziás páciensek mitől maradnak mégis beszédesek és éberek, miközben a memóriájuk nagy része kiesett.

„Az okok egyelőre ismeretlenek az orvostudomány előtt – mondta Dr. Sebastian Ameriso, a Buenos Aires-i Neurológiai Kutatóintézet ideggyógyásza. – A szokatlan állapot sok esetben komoly riadalmat kelt a páciensek körében, pedig ennek semmi köze a stroke-hoz, nem okoz semmiféle agykárosodást, és többnyire teljesen ártalmatlan.”

A washingtoni asszony agyán MRI- és CT-vizsgálatokat is végeztek az orvosok, mint minden hasonló esetben, de semmiféle károsodást nem lehetett kimutatni, ráadásul mire elhagyta a sürgősségi osztály vizsgálóját, az átmeneti amnézia tünetei szinte nyom nélkül eltűntek.


Forrás: Medipress
2011. 10. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés