2024. Június 23. vasárnap
Izraeli kutatók kongatják a vészharangot: eredményeik szerint hosszabb távon már napi két doboz szénsavas üdítőital fogyasztása is májkárosodást okoz.

A kutatók, akik alkoholmentes szénsavas szénhidrát-, ill. gyümölcstartalmú italokra fókuszáltak, úgy találták, hogy a cukorral telített italok hasonló hatással bírnak a májra, mint a krónikus alkoholizmus. A szakértők szerint a máj nem képes olyan jelentős mennyiségű cukrot feldolgozni, mint amit ezek az italok tartalmaznak.

üdítőitalok, májkárosodás

Tanulmányuk kimutatta, hogy azok, akik napi egy liter szénsavas üdítőt, vagy gyümölcslét fogyasztanak, ötszörösére növelik a májzsírosodás kialakulásának kockázatát. Néhány esetben a zsírmájtól szenvedők betegeknél transzplantáció válhat szükségessé.

Az eredmények szerint akár már napi két doboz üdítőital – pl. kóla, limonádé – növelheti a májkárosodás kialakulását, valamint a cukorbetegség és a szívinfarktus valószínűségét. Dr. Nimer Assy szerint ezen italok hosszútávú fogyasztása májelégtelenséghez vezet, melynek orvosilag csak májátültetéssel oldható meg.

A szénsavas italok és a gyümölcslevek májkárosodásért leginkább felelőssé tehető alkotórésze a gyümölcscukor (fruktóz), ami a májban halmozódik fel. Assy szerint a fruktóz növeli a zsírmáj kialakulását, ami májzsugorhoz és májrákhoz vezethet.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés