2024. Június 13. csütörtök
Sokan annak tudatában fogyasztanak cukormentes vagy kalóriaszegény üdítőket, hogy azok nem hizlalnak és az egészségre sem ártalmasak. Amerikai kutatók szerint azonban ez egyáltalán nem igaz, a szívbetegségek és a diabétesz azokat is fenyegetik, akik cukros üdítők helyett rendszeresen diétásakat fogyasztanak.

A Bostoni Egyetem orvosi karának kutatói szerint azoknál a felnőtteknél, akik napi egy vagy több adag üdítőt fogyasztanak, függetlenül attól, hogy az diétás-e vagy sem, kb. 50%-kal magasabb a metabolikus szindróma veszélye. A metabolikus szindróma elnevezés az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérzsírszint és a magas vérnyomás együttes előfordulását takarja, és megléte nagyban növeli a szívbetegségek és a stroke rizikóját. A cukortartalmú üdítőkről korábban is ismert volt, hogy egyéb rizikótényezőkkel együtt növelik a szívbetegségek kockázatát, de a diétás üdítőkről ugyanez csak most bizonyosodott be.

egészségtelen diétás cukormentes alacsony kalóriatartalmú üdítő

Az eredmények egy átfogó, négy éven át zajló vizsgálatból származnak, melyben közel hatezer, ugyanabban a városban élő középkorú nő és férfi vett részt. A felmérés elején a vizsgált személyek mind egészségesek voltak, egyiküket sem érintette a metabolikus szindróma.

A vizsgálat során megállapították, hogy a rendszeres üdítőfogyasztás 31%-kal növeli az elhízás esélyét, emellett annak esélye, hogy a derék körkerülete megnövekedjen, 30%-kal lesz magasabb, márpedig a testalkat változására vonatkozó jellemzők közül az utóbbi sokkal nagyobb mértékben jár együtt a szívbetegségek kockázatával, mint az elhízás önmagában.

Az eredmények meglepték a kutatókat, mivel előzőleg azt gondolták, hogy a diétás és nem diétás üdítőket fogyasztók között kimutatható különbséget találnak majd. A felmérés tapasztalatai szerint az üdítőfogyasztók, attól függetlenül, hogy figyelnek-e az italok kalória- és cukortartalmára, hasonló étrenden élnek: általában kalóriadúsabb ételeket esznek, több telített zsírsavat és transzzsírt, kevesebb rostot visznek szervezetükbe, valamint keveset mozognak.

A jelenség okáról több feltételezés is él: az egyik szerint az édes ízű italok növelik az édesség utáni vágyat, emellett a folyadékoktól kevésbé lakik jól az ember, mint a szilárd tápláléktól, ezért az ilyen italokat fogyasztók valószínűleg összességében mégsem étkeznek egészségesen.


Forrás: MSNBC
2007. 07. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés