2024. Július 22. hétfő
Talán most felszisszen a legtöbb szülő, hogy “akkor mit tegyek, hogy ne nőjön a fejemre?” -  A szabályok bevezetése és érthető magyarázata sokkal többet ér, mint az egyszerű "mert én mondtam". -  A célok szerepe a gyereknevelésben
A gyerekeknek óvodás kortól, az iskolában pedig még inkább szabályok között kell megtanulniuk élni. Ebben a szülők segítik a kicsiket. Viszont a szakértő szerint a szülők 90%-ának téves információja van a fegyelmezésről. Ugyanis ez egy olyan állapot, amikor elvárunk valamit a gyerektől, amit végre kell hajtania, valaminek meg kell felelnie.
Ez a sok “ kell “ és “muszáj” eredményezi azt, hogy az életben nehezen boldoguló felnőttekké válnak, mert idejekorán elvették tőlük a döntési képességüket. Hiszen, aki úgysem dönthet semmiről, az elveszti a motivációját és nem lesznek céljai sem.
“Amikor egy felnőttnek helyt kell állni, akkor döntéseket kell hoznia, kivel áll szóba, kit enged közel magához, milyen munkát vállal, elér-e célokat. Ehhez viszont szüksége van a megfigyelési és döntési képességre. Ha ezt gyerekkorban kiölik belőlük, mert a szülő dominálni és fegyelmezni akar, ugyanolyan boldogtalan társadalmat nevelünk, amiben most élünk”, osztotta meg Beszédes Henrietta, gyereknevelési specialista. Magabiztos gyerek nevelése

Talán most felszisszen a legtöbb szülő, hogy “akkor mit tegyek, hogy ne nőjön a fejemre?”

Henrietta saját példájával szemlélteti az egyszerű módszert, mellyel elérhetjük, hogy a gyerek jó döntést hozzon. "Képzeljük el a helyzetet: Bence, a kisfiam, egy nyári napot követően étteremben kívánta a szomját oltani egy kólával. Természetes vágy egy gyermek részéről, különösen, ha körülötte mindenki azokat a színes, csillogó italokat fogyasztja. Azonban ahelyett, hogy rögtön nemet mondtunk volna a férjemmel, vagy az egyszerűség kedvéért engedtünk volna neki, amellett döntöttünk, hogy kezébe adjuk a jó döntéshez szükséges információkat. Mivel Bence rajong a fociért, és álma, hogy egyszer profi legyen, így férjem megmutatta neki Cristiano Ronaldo életmódján keresztül, hogyan segíthet az egészséges étrend a sportban való kiemelkedésben. Azt is szemléltettük, hogy a cukros üdítők elnehezíthetik a koncentrációt és az energiaellátást, míg a víz felfrissíti a szervezetet és energiát ad. Miután megosztottuk vele ezeket az adatokat, a választás a kezében volt. Döntött, és vízzel koccintottunk. Eltelt némi idő a beszélgetéssel, de a következő éttermi látogatáskor már nem volt kérdés a választott italról", meséli el Henrietta.

A szabályok bevezetése és érthető magyarázata sokkal többet ér, mint az egyszerű "mert én mondtam".

"A gyerekek értékelik, amikor komolyan vesszük őket, és fontosnak érzik magukat a családban. Ha bevonjuk őket a döntésekbe és a feladatokba, hosszú távon erős és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatot építhetünk velük, hiszen a szülő is tisztelettel néz a másik emberre maga mellett, ami jelen esetben a gyermeke”, teszi hozzá a "10 szabály a sikeres gyereknevelésért" című bestseller szerzője.

A célok szerepe a gyereknevelésben

Első ránézésre nem könnyű észrevenni az összefüggést a szabályok betartatása és a célok között. Ám a fenti focista történet lényege is ez, hiszen a gyerek akkor tud észszerűen dönteni, ha van a döntése mögött egy rendíthetetlen célja. Amikor a szülőknek szembesülniük kell azzal a kihívással, hogy szabályokat be kell vezetni a gyermekük életébe, hatékony stratégia lehet a közös célok megfogalmazása. Az ilyen célok meghatározása abban segíthet, hogy a gyermek megértse, miért van szükség egy adott szabály betartására, és ezen keresztül hogyan kerülhet közelebb a céljaihoz. Fontos, hogy a cél ne csak a szülők szabályainak, hanem a gyermek saját ambícióinak is megfeleljenek.
"Vegyük például a délutáni alvás kérdését", javasolja Beszédes Henrietta, gyermeknevelési szakértő. "A kisgyermekek sokszor ellenállnak a délutáni pihenőnek, pedig az segít feltöltődniük a nap további részére. Ebben az esetben, ahelyett hogy ráerőltetnénk a pihenést, inkább javasoljuk a gyermeknek egy konkrét célkitűzést. Mi lenne, ha délután együtt sétálnánk, fociznánk a parkban vagy kerékpározásra mennénk? Miután felvetettük ezt az opciót, feltehetjük a kérdést: Szerinted hogyan élveznéd jobban a tevékenységet, ha álmos vagy, vagy ha kipihent? A lényeg, hogy a gyermeknek lehetősége legyen mérlegelni a lehetőségeket, és a saját döntését meghozni, hiszen ezen keresztül a gyermek érezheti, hogy a saját kezében van az irányítás. A kényszerítés helyett a célok kitűzése sokkal inkább eredményre vezet", mondja a szakértő.
A gyermeknevelés során elengedhetetlen a célok meghatározása és az azokhoz vezető utak keresése. Beszédes Henrietta számos forráson keresztül kínál tanácsokat és útmutatókat a szülők számára, hogy ez a leghatékonyabban menjen. Segítségükkel a szülők megtalálhatják azokat az eszközöket, amivel a gyereknevelés nem zűrzavar és káosz, hanem a boldog családi élet része.
Szerző: Tomasovszki Bea
2023. 09. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés