2024. Június 16. vasárnap
Könnyen lehet, hogy két osztrák kutatónak sikerült megtalálnia az „élet vizét”. Állításuk szerint a sperma egyik összetevője feltartóztathatja a sejtek öregedését.

Az eddig is ismert volt, hogy a spermidin nevű anyag fontos szerepet tölt be a sejtnövekedésben. A spermidin a test minden sejtjében megtalálható különböző mértékben, legnagyobb mennyiségben a férfiak ondófolyadékában. Mennyisége a kor előrehaladtával folyamatosan csökken a szervezetben.

sperma, spermidin, öregedés

Frank Madeo és Tobias Eisenberg grazi kutatók most kiderítették, hogy a spermidin a károsodott sejteket is segít megjavítani, ezzel pedig megfékezi az öregedés folyamatát. Az anyag behatol a sejtmagba, és fiatalossá programozza – írja a Focus című német lap internetes kiadása.

Az eredmények a klinikai kutatások szempontjából is felettébb érdekesnek bizonyulhatnak, például az olyan korral járó betegségek esetében, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Az érdeklődők addig is fokozhatják a bevitelt – a spermidin ugyanis a grépfrútban, a búzacsírában és a szójababban is előfordul.


Forrás: MTI
2009. 10. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés