2021. Április 22. csütörtök
A médiában és a divatiparban uralkodó soványság-kultusszal kapcsolatban egyre több kétség és ellenérv merül fel. Kutatások szerint a túl vékony nők látványa megváltoztatja az agyi funkciókat, és növeli az étkezési zavarok kialakulásának esélyeit.

Amerikai tudósok azonnali, váratlan változásokat észleltek az agyi funkciókban azoknál, az addig egészséges önképpel élő nőknél, akik egy bizonyos nőtípusról készült fényképeket néztek huzamosabb ideig. Néhány modell túlsúlyos volt, néhány pedig sovány. A tudósok a kutatás közben megkérték a résztvevő nőket, hogy a képeket nézve próbálják elképzelni, hogy valaki azt mondja, úgy néznek ki, mint a fényképen szereplő nő.

étkezési zavarok

A túlsúlyos nőkről készült képek esetében a mediális prefrontális kéreg (az agy elülső része, ami az erős érzelmek kialakulásáért felelős) minden résztvevőnél erős aktivitást mutatott. Ez azt jelenti, hogy már a feltevés is, hogy esetleg túlsúlyosak lehetnek, komolyan felzaklathatja a nőket, akik így megkérdőjelezik saját önképüket.

Egy másik kutatás során a Harvard Egészségügyi Egyetem kutatói Fidzsin vizsgálták meg a televízió hatását a kamaszlányok étkezési szokásaira és önképére. 1995-től, amikor a televíziózás szélesebb körben is elterjedt Fidzsin, három év alatt a kamaszlányok általános elégedetlensége saját testüket illetően 12,7 százalékról 29,2 százalékra nőtt. Háromból két lánynál rendszeressé vált a fogyókúrázás, az önhánytatás előfordulása pedig nulláról 11,3 százalékra nőtt.

A Harvard kutatói szerint a külső hatások komoly pszichiátriai rendellenességeket válthatnak ki génjeink működésének megváltoztatásával.


Forrás: Medipress
2010. 10. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés