2024. Június 24. hétfő
A rákos sejtek elpusztításának új módszere alapulhat azon a kis méretű fehérjén, amelyet az amerikai Yeshiva Egyetem kutatói azonosítottak.

A Journal of Biological Chemistry szakfolyóiratban megjelenő tanulmányban a kutatók elsőként írják le a p115 jelű fehérjének azt a legkisebb szakaszát, amely nélkülözhetetlen a programozott sejthalál végrehajtásához.

sejthalál, fehérje

Stresszhatásra vagy az öregedés természetes részeként a sejtek egy része programozott öngyilkosságot hajt végre – ez az apoptózisnak nevezett folyamat. A ráksejtek veszélyessége abban rejlik, hogy kifejlesztik képességüket, amellyel elnyomják a programozott sejthalált, így a gyorsan osztódó sejtek egyúttal halhatatlanná válnak. A decemberben elhunyt Dennis Shield laboratóriuma volt az első, ahol mintegy tíz éve kimutatták a Golgi-készüléknek nevezett sejtszervecske szerepét az apoptózisban.

A Golgi-készülék a sejtben termelődött fehérjéket és más molekulákat válogatja, csomagolja és szállítja felhasználási helyükre. Szerkezetének fenntartását segíti a p115 jelű fehérje, amelynek 26 aminosavból álló rövid szakaszát most azonosították a Yeshiva Egyetem kutatói. Ez a peptid a sejt magjába hatol be, ott vesz részt a programozott sejthalál folyamatában – számol be róla az EurekAlert című amerikai tudományos portál.

A kutatók reményei szerint felfedezésükön rákellenes hatóanyag kifejlesztése alapulhat.


Forrás: MTI
2009. 01. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés