2023. Június 05. hétfő

Fókuszban: Stressz

munkahelyi stressz depresszió betegség
A munkahelyi stressz okai lehetnek a túlterheltség, a nem megfelelő körülmények, a határidők, a túlórák, a kedvezőtlen légkör. Az Európai Unió összes dolgozójának csaknem harmada szenved munkahelyi, illetve munkával kapcsolatos stressztől.
BŐVEBBEN


stressz

A stresszre adott válaszként teljesítményünk kezdetben meg is emelkedhet. De ne hagyjuk magunkat becsapni: ez az állapot csupán átmeneti, és ha nem tartunk lépést önmagunkkal, a feszültségből betegség lesz.


BŐVEBBEN


szorongás, mozgás
Egy nehéz vizsga, vagy egy fontos állásinterjú előtt egy kis testmozgás segíthet, hogy nyugodtak maradjunk, és még koncentrációt és a teljesítőképességet is javítja amerikai kutatók szerint.
BŐVEBBEN


Finom falatok stressz ellen

Sokan ismerjük a helyzetet, amikor a stressz miatt felborulnak étkezési szokásaink. A megfelelő és egészséges ételek segíthetnek megfékezni a nassolást és az étel utáni sóvárgást, és ami még jobb, csökkenteni a szorongást és tüneteit.


BŐVEBBEN


A szív-érrendszeri betegségek kialakulásában már számos rizikófaktort sikerült beazonosítani, és az is bebizonyosodott, hogy a mozgásszegény életmód és az elhízás mellé jó ideje felzárkózott a stressz is. A stresszkezelés és más pszichés tényezők kezelése éppen ezért nem csak a megelőzésnek, de a kezelésnek is fontos részét képezhetik.
BŐVEBBEN


Jótanácsok a hatékony stresszkezeléshez

Figyeljen oda a stressz jeleire, tüneteire, és foglalkozzon velük tudatosan! Ha súlyos problémákkal küzd, fizikai és mentális egészsége érdekében forduljon háziorvosához, pszichológushoz vagy pszichiáterhez, mielőtt a stressz súlyossá vagy krónikussá válik!


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés