2024. Június 24. hétfő

A hét témája: Reflux

Reflux teaser gorb

Tavasszal, a változékony időjárás miatt felerősödhetnek a refluxos panaszok. A jelen járványhelyzetben a stressz miatt is fokozódhatnak a tünetek. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit tanácsol ilyen esetben a betegeknek.


BŐVEBBEN


Reflux2 teaser

A harmincéves Kata öt éve küzd a refluxbetegség rendszeresen jelentkező tüneteivel, amelyek az élet számos területén kellemetlenségeket okoznak neki. Figyelnie kell, naponta hányszor, mit és mennyit eszik-iszik, hogyan alszik, mennyire hat rá a stressz, mert ha nem vigyáz, hamar utoléri a „büntetés” mellkastáji irritáció, gyomorégés, fájdalom, égő-maró érzés formájában.


BŐVEBBEN


Reflux1teaser

Gyakori légúti betegségek kapcsán érdemes a háttérben álló okokat is felderíteni. A gyomorégés népbetegség, sokan mégis elhanyagolják a kezelését, vagy ha néma refluxban szenvednek, a jellegzetes tünetek hiányában nem is ismerik fel időben a betegséget. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a reflux és a légúti tünetek közti kapcsolatról kérdeztük.


BŐVEBBEN


Gyógytea reflux teaser2

A csendes reflux nem okoz olyan egyértelműen azonosítható tüneteket, mint a gyomorégést kiváltó, sokak által ismert társa. Gyakran csak az elhúzódó rekedtség, torokfájás, a torokban gombócérzés, apró köhögés, vagy krákogás és nyelési problémák hívják fel rá a figyelmet.


BŐVEBBEN


gyomorsav

A túlzott gyomorsav-termelődés számos elváltozást okozhat: enyhe gyulladást, felmaródást, fekélyeket (pl. gyomorfekélyt). A savtermelődést számos tényező fokozza, így például alkohol, kávé fogyasztása; a dohányzás és a stressz.


BŐVEBBEN


reflux

Refluxbetegségről akkor beszélünk, amikor a gyomor savas tartalma valamilyen mértékben a nyelőcsőbe visszakerül. A tünetek könnyen összetéveszthetők az infarktussal és a gyomorfekéllyel. Hogyan ismerhetjük fel a betegséget?


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés