2024. Június 24. hétfő
A refluxos tünetek oka -  Mit tegyen gyomorégés ellen? -  Gyógyszerekre is szükség lehet
Tavasszal, a változékony időjárás miatt felerősödhetnek a refluxos panaszok. A jelen járványhelyzetben a stressz miatt is fokozódhatnak a tünetek. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit tanácsol ilyen esetben a betegeknek.

A refluxos tünetek oka

• Gyakori, hogy ebben az évszakban jelentkeznek először a panaszok, de korábban már diagnosztizált betegeknél is kiújulhatnak a tünetek.

• A jelenlegi járványhelyzetben érthetően sokan szoronganak, félnek. A stressz az egyik kiváltó tényező a refluxnak, tehát ebben az időszakban még ez is provokálja a refluxos tüneteket.

• Ha felborult a korábbi napirend, az étkezéseket sem sikerül mindig megfelelően tartani, ha egész nap alig eszünk, majd este egyszerre nagyobb mennyiséget, számíthatunk a gyomorégés megjelenésére.

• A stresszevés, a megnövekedett alkohol és koffeinfogyasztás, a csokoládé nassolás szintén hajlamosító tényező.

Reflux tünetek

Mit tegyen gyomorégés ellen?

A recept nélkül kapható savlekötők kézenfekvő megoldást jelenthetnek, ám csak átmeneti segítséget nyújthatnak. Ha a panaszok hosszabb időn át jelentkeznek vagy erősek, akkor más kezelésre van szükség. Érdemes első körben a jól bevált diétához visszatérni – többször keveset enni és inni - és az életmódtanácsokat tartani. Ajánlott az ágy fejvégének megemelése, az esti, lefekvés előtt három órával elfogyasztott könnyű vacsora. Ha ez nem hoz javulást, akkor javasolt gasztroenterológussal konzultálni.

Gyógyszerekre is szükség lehet

Ha a diétás megfontolások nem segítettek, tudunk gyógyszert javasolni, vagy a már meglévő gyógyszerén módosítani – magyarázza dr. Sárdi Krisztina. Ha valakinél korábban már diagnosztizálták a reflux betegséget és szedett ilyen készítményeket, de a panaszai kiújultak, akkor szükség lehet időszakos fenntartó kezelésre. Fontos, hogy a gyógyszeres terápia mindig átmeneti, átsegíti a pácienseket a nehéz időszakon, de nem egy életre szóló kezelést jelent. Orvosi kontroll mellett, idővel elhagyhatók a készítmények, addig viszont eredményesen kezelik a gyomorégést és segítségükkel a szövődmények is megelőzhetők.

 

 


Forrás: Budai Allergiaközpont
2022. 01. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés