2021. Október 20. szerda

Veseproblémák, húgyúti fertőzések

Figyelmezető jelek teaser

A vesekövek apró, a vizeletben lévő ásványi anyagokból és sóból képződő „kavicsok”, amelyek egy része magától kiürül, másokat viszont csak orvosi kezeléssel lehet eltávolítani. A kialakulásukkal járó legfőbb tünet a súlyos fájdalom, de sok más jel is utalhat vesekőre.


BŐVEBBEN


Felfázás 9 tanács teaser

Bár a húgyúti fertőzések jellemzően telente gyakoriak, a melegebb hónapokban is előfordulhatnak, hiszen a „felfázás” kialakulásában a hideg időjárás csak az egyik tényező. Mire figyeljünk, hogy elkerülhessük a bajt?


BŐVEBBEN


vese, vesék

A vese páros szerv, de bizonyos esetekben előfordul, hogy valakinek csak egy, ritkán pedig hogy kettőnél több veséje van. Mindkét eset lehet veleszületett adottság, vagy mesterséges orvosi beavatkozás következménye.


BŐVEBBEN


húgyhólyag, húgyhólyagproblémák

A vizeléssel kapcsolatos problémákat nem szabad alulbecsülni: Az Amerikai Urológus Társaság arra biztat mindenkit, hogy feltétlenül forduljanak orvoshoz, ha hólyagrendellenességet tapasztalnak.


BŐVEBBEN


vizeletvizsgálat

A vizeletvizsgálat sokrétű diagnosztikára ad lehetőséget. Mit mérnek ilyenkor a vizeletben, hogyan kell helyesen mintát venni, és milyen tünetek esetén szükséges elvégezni?


BŐVEBBEN


vesekő, ultrahangos kép

A köznyelvben használt vesekő kifejezés valójában nem csak a vese, de az egész vizeletkiválasztó rendszer, így a húgyvezetékek és a húgyhólyag kövességét is jelenti, ami gyakori megbetegedésnek számít.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés