2024. Július 25. csütörtök
Vese, mint létfontosságú szerv -  A vese és cukorbetegség kapcsolata -  Kik tartoznak a fokozottan veszélyeztetettek közé? -  A vesebetegségek megelőzése, késleltetése
A cukorbetegség okozta vesekárosodás felismerése a mindennapok során nem könnyű feladat, hiszen a vese működésében bekövetkező zavar gyakran csendesen, tünetek nélkül, évek alatt alakul ki, és az első problémákcsak a betegség későbbi szakaszaiban jelentkeznek.

A kialakuló veseszövődmények ma már kezelhetőek, azonban fontos a pontos diagnózis megléte, ugyanis a veseelégtelenség lényegesen meghatározzaa betegek mindennapi életvitelét, életminőségét.

Veséink egészsége
• A diabétesz és vesebántalom sokszorosára növeli a szív- és érrendszeri betegségek (így az infarktus) kockázatát is, ezzel megrövidítve a cukorbetegek életét.
• A cukorbetegség szövődményeként kialakuló veseproblémák megelőzése érdekében fontos legalább évente részt venni vesefunkció-vizsgálaton, odafigyelni a sóbevitelre, rendszeresen mozogni és pontosan betartani a kezelőorvos által előírt terápiát!

Vese, mint létfontosságú szerv

A gerincoszlop két oldalán, az alsó bordák által védett pozícióban található vesék összetett szervek, amik létfontosságúak a normál testfunkciók fenntartásához. A veserendszer működése során egyensúlyban tartja a testfolyadékokat, emiatt az ember túlélése függ a vesék által végzett alapvető funkcióktól és folyamatoktól. Többek között felel a kiválasztásért, a vérnyomás szabályozásáért, és a szervezet ionkoncentrációjának és egyes vegyületek (glükóz, aminosavak) koncentrációjának szabályozásáért.

A vese és cukorbetegség kapcsolata

Az egészségesen működő vesék naponta körülbelül 180 liter folyadékot szűrnek meg – ami egy nagy fürdőkád feltöltéséhez elegendő folyadékmennyiség. A folyamat során a vesék eltávolítják a salakanyagokat, amelyek vizelet formájában távoznak a szervezetből, ami egy átlagos ember esetében 2 liter. A megmaradó 198 liter folyadékot pedig újra felhasználja. Ezen felül a vesék segítenek egyensúlyba hozni a testfolyadékokat, (főleg a vizet) és az elektrolitokat is. A nem megfelelő veseműködés esetén a két anyagcsere-végtermék, a karbamid (a fehérje-anyagcsere végterméke) és a kreatin, melyeket az egészséges vese normál működés esetén kiszűrne, megjelenik a vérben, a vér kalciumszintje csökken, a foszfátok szintje nő, a vér fokozottan savassá válik, a kálium szintje megemelkedhet. A vérben felszaporodó mérgező anyagok hatással vannak az emésztőrendszerre is, étvágytalanságot, hányingert, hányást okoznak, ami súlyvesztéshez vezethet. Cukorbetegség esetén a megnövekedett vércukorszint fokozott ozmotikus hatást eredményez, ennek következtében a víz ürítése megnő. A vese koncentrálóképességének csökkenése miatt a vizelet híg, mennyisége az elfogyasztott folyadék mennyiségétől függetlenül 1–4 liter. A gyakori vizeletürítés mellett a másik legjellegzetesebb tünet a nap folyamán többször jelentkező erős szomjúságérzet lehet. Fontos, hogy komolyan vegyük testünk figyelmeztetéseit, amennyiben ezeket a tüneteket észleljük magunkon, érdemes mielőbb felkeresni egy szakorvost!

Kik tartoznak a fokozottan veszélyeztetettek közé?

A diabétesszel összefüggő vesekárosodás kialakulásának szempontjából fokozottan veszélyeztetettek lehetnek:


• a cukorbetegek (diabetes mellitusban szenvedők),
• a magas vérnyomással (hipertóniával) küzdők,
• a túlsúlyosak,
• a dohányzók,
• a pozitív családi anamnézissel rendelkezőek: (ha a családban előfordult vesebetegség, magas vérnyomás vagy cukorbetegség)

Számukra döntő jelentőséggel bír az önmagukra való odafigyelés, és a kezelőorvosuk által ajánlott javaslatok betartása. Veseműködés tekintetébenöt csoportot különböztetünk mega károsodás mértéke alapján: Az 1-es stádiumtól az 5-ös stádium felé haladva folyamatosan romlik a vese működése, amely amennyiben együttjár kóros mennyiségű fehérjeürítéssel is, úgy további kockázatot jelent. Szigorúan véve, krónikus vesebetegségről 3-4-5-ös stádiumú vesebetegség és/vagy kóros fehérjeürítés esetén beszélünk egyebek mellett. A legsúlyosabb, 5-ös stádiumban a betegek vesepótló kezelésre szorulnak, ami során, vagy a vért mesterségesen tisztítják meg a csökkent szűrőfunkciók következtében, vagy a beteg veseátültetésben részesül. A krónikus vesebetegség kezelésének egyik alappillére a helyesen összeállított étrend, mellyel csökkenthetjük a vese terhelését, illetve a vérben felhalmozódó káros anyagok mennyiségét. A krónikus vesebetegség esetén kialakult károsodás sajnos visszafordíthatatlan, ezért is fontos, hogy figyeljünk veséink egészségére és elsősorban a megelőzésre törekedjünk

A vesebetegségek megelőzése, késleltetése

A veséink egészsége érdekében érdemes odafigyelni a testsúlyunkra, aminek elengedhetetlen része a rendszeres sportolás és a tudatos étkezés is. Ennek értelmében fontos, hogy a koleszterinszintet a normál tartományában tartsuk. Az ajánlott összkoleszterinszint 200 milligramm/dl (mg/dl) alatt van. A káros szenvedélyeket isérdemes elhagyni: mérsékeljük az alkoholfogyasztást, és dohányzóként törekedjünk letenni a cigarettát, ugyanis az aktív dohányzás a vesedaganatok kockázatát nagy mértékben növeli. Kettes típusú cukorbetegség esetén a rendszeres orvosi kontroll mellett fontos a vércukor megengedett tartományban tartása, melynek ajánlott értéke nem haladja meg a 6 millimol/litert étkezés előtt, és az étkezést követő egy-két órában sem haladja meg a7,8 millimol/liter értéket1. A krónikus vesebetegség hazánkban a becsült adatok szerint 1,5 millió főt érint.

 


Szerző: Tomasovszki Beáta
2023. 06. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés