2024. Június 18. kedd

Az orvostudomány történetéből

Másfél évszázaddal a halála után került végső nyughelyére egy, a betegsége miatt cirkuszi látványosságként mutogatott szerencsétlen nő bebalzsamozott holtteste.


BŐVEBBEN


dr. Veres

Glosszaírók, humoristák is megirigyelhették, annyi olvasója volt, olyan sok mosolyt fakasztott állandó rovatával és előadásaival. Pedig a legendás hírű dr. Veres Pál nem író és nem előadóművész volt, hanem tanár, újságíró és (érett felnőttként doktori diplomát szerezve) egy olyan orvos, aki legfőbb céljának a tabuk döntögetését, a fiatalok szexuális felvilágosítását tartotta.


BŐVEBBEN


személyi higiénia, tetvek
Nézzük, konkrétan mit is jelentett a higiéné nem a kettő az egyben samponok, hanem mondjuk, a felvilágosodás korában.
BŐVEBBEN


Az ókortól kezdve szinte egészen az újkorig kiemelt helyet kaptak az orvoslásban az elvezetéses módszerek. A terápia minden olyan módszert magába foglalt, melyekkel a beteg szervezetéből a megbetegített vagy rossz testnedveket el lehet távolítani.


BŐVEBBEN


A zavart elméjű ember szinte minden korban nagy érdeklődést váltott ki a magukat ebből a szempontból egészségesnek gondolókból, de ez az érdeklődés nem feltétlenül jelentette az együttérzést és az emberséges bánásmódot.
BŐVEBBEN


ultrahang

Az ultrahangot először a hadiiparban alkalmazták, de hamarosan feltűnt a gyógyászatban is, többek között a nem éppen veszélytelen röntgent váltotta le a magzat vizsgálatában.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink

Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés