2022. Október 01. szombat
A rotavírus elleni oltás alkalmazása óta világszerte drasztikusan csökkent a kórházi ápolást igénylő fertőzések száma, állítja egy tanulmány, amelynek szerzői még több országot arra biztatnak, hogy alkalmazzák a gyerekeknél a potenciálisan életmentő oltást.

A rotavírussal való fertőzés gyerekeknél halállal végződő hasmenést okozhat, évente félmillió öt év alatti gyerek hal meg miatta világszerte. A fejlődő országokban különösen nagy a kockázat.

rotavírus, oltás

A Pediatric Infectious Disease Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a súlyos esetek száma jelentősen csökken, ha egy országban rutinszerűen alkalmazni kezdik a rotavírus elleni vakcinát.

Az Egyesült Államokban 2006-ban vezették be a védőoltást, azóta – 2009-ig bezáróan – 58-86 százalékos csökkenést figyeltek meg a kórházi ápolást igénylő esetek számában. Ausztráliában a 2007-es bevezetés óta 89-94 százalékos volt a csökkenés az öt év alatti gyerekeknél, El Salvadorban 69-81 százalékos, Mexikóban pedig 2007 és 2009 között 40 százalékos.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben javasolta, hogy valamennyi ország vegye be a rotavírus elleni védőoltást az immunizálási programjába.


Forrás: MTI
2011. 01. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés