2023. December 02. szombat
Az egyszerű szappanos kézmosás több százezer gyermek életét menthetné meg évente szerte a világon, ugyanis naponta átlagosan négyezer kisgyerek hal meg hasmenéses megbetegedésekben, elsősorban Afrikában és Dél-Ázsiában – húzta alá az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése.

A kézmosás október 15-ei világnapja alkalmából Jürgen Heraeus, a UNICEF németországi csoportjának vezetője elmondta, hogy a korai higiéniai nevelés és a felvilágosító kampányok életbevágó fontosságúak, hiszen a szappanos kézmosás a legolcsóbb és leghatékonyabb eszköz a gyakran életveszélyes hasmenéses megbetegedések megakadályozására.

kézmosás, hasmenés

A UNICEF felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlődő országokban az emberek legfeljebb egyharmada használ szappant a kézmosáshoz, holott az a legtöbb háztartásban megtalálható.

A szervezet elengedhetetlen tartja a körülmények javítását a harmadik világ nyomornegyedeiben és a kisebb falvakban is, mivel csaknem egymilliárd gyermek nem fér hozzá a szükséges egészségügyi eszközökhöz. A súlyosan megbetegedett gyerekeknek kevesebb mint negyven százaléka nem kap egyszerű cukor-só oldatot sem, amely pedig megakadályozhatná a hasmenés során fellépő – akár halálos kimenetelű – kiszáradást.

A jelentés szerint évente két és fél milliárd gyermek kap el valamilyen hasmenéses betegséget világszerte: többen halnak meg ennek következtében, mint AIDS-ben, maláriában és kanyaróban együttvéve.


Forrás: MTI
2009. 10. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés