2024. Május 21. kedd
Étrendi hibák miatt -  Ételfertőzések nyomán -  Hányás, kiszáradás -  Tüneti kezeléssel
Rengeteg fölösleges aggodalom forrása lehet az, ha valaki túlzott jelentőséget tulajdonít a bélműködések, székelési szokásainak. A napi 2-3-szori székletürítés önmagában véve még nem jelent betegséget, mint ahogy az sem, ha valakinek csak hetente 2-3-szor van széklete. Ha azonban a széklet a korábban megszokotthoz képest jelentősen megváltozik, és egyéb, szokatlan jelenségek kísérik, ezek a tünetek már valóban betegséget jelezhetnek.


A hasmenés híg, nagyobb mennyiségű, gyakori székletürítést jelent. Ez azonban csak tünet, amelynek nagyon sok kiváltó oka lehet.

Étrendi hibák miatt

A hirtelen kialakuló, heveny hasmenésnek is lehet ártalmatlan az oka. Étrendhiba okozhatja például a bizonyos gyümölcsök (szilva, meggy), ivójoghurt, illetve mesterséges édesítőszerek (főleg szorbit) hatására létrejövő hasmenést, amely kellemetlen, de magától elmúló, ritkán súlyos állapot. Gyógyszerek mellékhatása is lehet hasmenés, gyakran pedig az indokolatlanul szedett hashajtók a bűnösök. Kevesen tudják, hogy az epebántalmakra szedett Bilagit is hashajtó hatású fenoftaleint tartalmaz. Fenti esetekben a széklet híg, vizes, és nem viseli meg különösebben a beteget.

hasmenés

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ételfertőzések nyomán

Ha a széklet vért, nyákot, gennyet tartalmaz, vagy ha heves alhasi görcsök kísérik, ezenkívül láz, hányás, igen rossz közérzet is kialakul, ne várjunk tovább az orvos felkeresésével! A meleg hónapokban gyakori, hogy az ételekben elszaporodó kórokozók mérgei okoznak hasmenéses betegségeket. Ez az ételfertőzés, amely az élelmiszerek megfelelő elkészítésével és gondos tárolásával kerülhető el.

Bizonyos kórokozók az étellel be is jutnak a szervezetünkbe, és a bél nyálkahártyáját károsítva okoznak hasmenést. Az egyik leggyakoribb ilyen betegség a szalmonellafertőzés. Ennek tünetei a romlott étel fogyasztása után több mint hat óra múlva jelentkeznek, és általában mindenki megbetegszik, aki ugyanabból az ételből evett. Véres-nyákos hasmenéssel jár a vérhas (dizentéria), amelynek jellemzője, hogy kínzó alhasi görcsök, eredménytelen székelési inger is kínozza a beteget. A szalmonellák, a vérhas baktériuma és még egy sor más kórokozó által kiváltott hasmenés gyakran egy-két napig tartó mérsékelt lázzal is jár. A tünetek általában néhány nap, olykor azonban csak egy-két hét alatt múlnak el teljesen.

Hányás, kiszáradás

Ijesztő tünet, ha a hasmenéshez vér is keveredik. Sokkal veszélyesebb azonban az, ha a nagy mennyiségű hasmenéshez heves hányás is társul. Ez a nagy folyadékveszteség könnyen a beteg kiszáradásához vezethet, annál is inkább, mert ilyenkor a szájon át történű folyadékbevitel sokszor nagyon nehezített. A kolera, amellyel a déli országokba történű utazások során fertőződhetünk, a nagymérvű folyadékveszteség következtében akár halálos is lehet. Különösen az időseket és a csecsemőket, kisgyermekeket veszélyezteti a kiszáradás. Kiszáradásra utaló riasztó jel lehet a beteg elesett általános állapota, száraz, bevont nyelve, egykedvűsége. Ne várjuk meg ezeket a tüneteket, a súlyos folyadékvesztés gyanújakor azonnal forduljunk orvoshoz.

A heveny, fertőzéses eredetű hasmenések emberről emberre közvetlenül nem terjednek, fertőződés csak szennyezett étellel, rossz higiénés viszonyok, vagy gondatlanság következtében történhet. Az ételek, főként nyáron, igen hamar megromolhatnak, és egyes kórokozók a hűtőszekrény hidegében is tovább szaporodnak.

Tüneti kezeléssel

A heveny hasmenések gyógyítása tüneti kezelésből áll, és csak ritkán, gondos orvosi vizsgálatot követűen van csak szükség antibiotikum adására. Fontos a kiszáradás elleni küzdelem: ha nem tudunk a gyógyszertárból készen beszerezni kiszáradás elleni port, tegyünk egy liter vízhez egy teáskanál konyhasót, ugyanennyi szódabikarbónát, négy kanál cukrot, és ezt a koktélt itassuk a beteggel. Bármennyire szomjas is a beteg, helyes, ha csak kb. 5 percenként adunk pár korty folyadékot, hogy ne hányja ki, vagy ne szaladjon keresztül rajta. Lázcsillapításra, görcsoldásra használjuk a szokásos gyógyszereket.


Szerző: Dr. Ormay István

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés