2024. Június 18. kedd
A bab és a rizs két igen kedvelt táplálék a nyugati világban, de az előbbi jóval egészségesebb, és ha rendszeresen fogyasztjuk rizs helyett, azzal jelentős mértékben csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – állítják amerikai szakemberek egy Costa Rica-i tanulmány alapján.

Ahogy Costa Rica egyre gazdagabbá vált és beindult a városiasodás, a rizsfogyasztás nagymértékben megnőtt, míg a babfogyasztás visszaesett, és mindeközben az országban egyre többen lettek cukorbetegek – olvasható a Journal of Clinical Nutrition című szaklap egyik tanulmányában.

rizs, bab, cukorbetegség

A Harvard Egyetem szakemberei szerint a betegség fellendülésének egyik oka a megnövekedett rizsfogyasztás: vizsgálataik során azt találták, hogy azok körében, akik nagy mennyiségben fogyasztották ezt a gabonát, gyakoribb volt a magas vérnyomás, illetve magasabb vércukor- és triglicerid-szinttel rendelkeztek. Ellenben azoknál, akik akár csak egy adag rizs helyett inkább babot fogyasztottak, a metabolikus szindróma kockázata 35 százalékkal csökkent.

 

Dr. Frank Hu, a Harvard Népegészségügyi Iskola táplálkozásügyi és járványtani professzora elmondta, hogy a rizs keményítőtartalma az emberi szervezetben nagyon könnyen és gyorsan alakul át cukorrá, ami miatt elfogyasztása után a vércukorszint is gyorsan emelkedik meg. A bab ezzel szemben rostban gazdagabb, több benne a fehérje, és alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, azaz szénhidrát-tartalma lassabban bomlik le és alacsonyabb inzulinreakciót idéz elő.

Noha a rizs jellemzően a keleti kultúra közkedvelt étele, Amerikában is egyre többet fogyasztanak belőle, míg a babfogyasztás mértéke évről évre csökken. Dr. Hu szerint ez egy igen kedvezőtlen tendencia, főleg, ha fehér és nem barna rizst fogyasztunk. Egy adag fehér rizs elfogyasztása felér egy nyalóka elszopogatásával, ezért a szakemberek álláspontja szerint ideje lenne a lakosságnak átállnia a hüvelyesek fogyasztására.


Forrás: Medipress
2011. 09. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés