2024. Július 14. vasárnap
Azoknál a nőknél, akik fiatalon gyújtanak rá először, nagyobb a krónikus és súlyos menstruációs fájdalom kockázata – derül ki egy friss kutatásból.

Megközelítőleg a nők 29 százaléka tapasztal súlyos menstruációs fájdalmat. Noha a dohányzásról eddig is feltételezték a szakértők, hogy kockázati tényezőt jelenthet, a témában egymásnak ellentmondó eredmények születtek. Jelen vizsgálathoz 9 000 nő adatait elemezték egy ausztrál hosszú távú női egészségügyi felmérés részeként. Nagyjából 14 százalékuk számolt be krónikus és súlyos menstruációs fájdalomról.

A kutatási időszakban is dohányzók közül azok, akik 13 éves korukban már füstöltek, nagyobb eséllyel küzdöttek ilyennel, hamarabb kezdtek menstruálni, gyakoribb volt náluk az elhízás, és nagyobb arányban beszéltek európai nyelven otthon. Amikor a szakértők más tényezőket is számításba vettek, arra a következtetésre jutottak, hogy a 13 éves korukban rágyújtóknál 60 százalékkal nagyobb a krónikus, súlyos menstruációs fájdalom kockázata, mint a nemdohányzók körében. Az eredmények a Tobacco Control című szakfolyóiratban jelentek meg. A kutatást vezető Dr. Hong Ju, a brisbane-i Queenslandi Egyetem munkatársa hozzátette, hogy mivel megfigyelésen alapuló tanulmányról van szó, alkalmas az ok-okozati kapcsolat bizonyítására. A dohányzásról köztudott, hogy csökkenti a vérerek átjárhatóságát, ami hozzájárulhat a menstruációs görcsök kialakulásához, továbbá a hormonháztartást is befolyásolja.


Forrás: Medipress
2014. 11. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés