2024. Június 23. vasárnap

A dohányzás is lehet a pms oka

pms, premenstruációs szindróma, dohányzás
1 . oldal
Hölgyeim, íme egy újabb érv a dohányzás ellen: a premenstruációs szindróma (pms). Egy kutatás szerint a dohányzó nők körében kétszer gyakoribbak a premenstruációs tünetek, mint a hasonló korú, nemdohányzó nőknél.

A Massachusetts Egyetem kutatói 27 és 44 év közötti nők körében azt vizsgálták, hogyan függenek össze a pms tünetei (hátfájás, puffadás, mellfeszülés, pattanások) a dohányzással. Az eredmények szerint a dohányos nők esetében 2,1-szer gyakrabban fordult elő a premenstruációs szindróma, mint a nemdohányzóknál.

pms, premenstruációs szindróma, dohányzás

„Kutatásaink alátámasztják azt az elképzelést, mely szerint a dohányzás hozzájárulhat a közepesen súlyos és súlyos premenstruációs szindróma kialakulásához, ez pedig újabb ok, hogy a dohányos tinédzserek és fiatal felnőttek felhagyjanak a füstöléssel” – nyilatkozta Dr. Elizabeth R. Bertone-Johnson, a kutatás vezetője.

A premenstruációs szindrómában szenvedő nők körülbelül 20 százalékánál olyan súlyosak a tünetek, hogy már a mindennapi életükre és kapcsolataikra is kihatással vannak. A kutatók állítása szerint a pms kialakulásának esélye annál nagyobb, minél korábban kezdi valaki a dohányzást.

A dohányzásról régóta tudjuk, hogy komolyan befolyásolja bizonyos hormonok (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) működését, ez pedig hozzájárulhat a PMS kialakulásához. A dohányzás emellett csökkenti a D-vitamin jelenlétét a szervezetben, ami szintén növelheti a PMS kialakulásának esélyét.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés